Turneul educațional „Descoperă cerul Basarabiei!” realizat cu telescopul solar în premieră națională în Republica Moldova

Loading

La inițiativa Asociației Obștești „Orizonturi Rustice” din municipiul Bălți, Republica Moldova, în perioada 11-15 iulie 2022, Dumitru Ciprian Vîntdevară, șef secție astronomie al Muzeului „Vasile Pârvan”din Bârlad, județul Vaslui, România, va realiza un turneu astronomic în premieră națională pentru Republica Moldova cu genericul „Descoperă cerul Basarabiei!” utilizând cel mai performant telescop pentru observațiile astronomice solare din instituțiile publice din România. Instrumentul optic Lunt destinat observaţilor astronomice solare în H-alpha are apertura de 152 mm, distanţa focală de 900 mm și un filtru de blocare B3400.

În februarie 2015, astronomul român Dumitru Ciprian Vîntdevară, a realizat cea mai mare descoperire din istoria astronomiei românești și a VII-a pe plan mondial, identificând o Novă Roșie Luminoasă (M101 OT2015-1) în galaxia Pinwheel (M101), iar în luna noiembrie 2019 a descoperit steaua variabilă Bârlad V1.

Este un eveniment unic pentru Republica Moldova, iar activitatea educațională va debuta în data de 11 iulie 2022 în parcul Țaul, în fața Conacului Pommer din satul Țaul, raionul Dondușeni. Începând cu ora 10.00 până la ora ora 11.00, specialistul în educație astronomică, Dumitru Ciprian Vîntdevară, va realiza prezentări teoretice, la Palatul de Cultură din s. Țaul, inițiind publicul larg în domeniul astronomiei. Între orele 11.20 și 14.00 se vor realiza observații astronomice cu telescopul solar Lunt  la atmosfera solară: protuberanțe, filamente, pete solare și erupții solare în fața Conacului Pommer. În aceeași zi, persoanele interesate vor putea observa prin telescopul Sky-Watcher de 200 mm, între orele 21.00 și 23.30, principalele stele ale constelațiilor de vară din emisfera nordică, Luna, planeta Saturn, planeta Jupiter cu cei patru sateliți ai săi: Io, Europa, Ganimede și Calisto, și planeta Marte, stelele duble și obiectele cerești deep-sky (nebuloase, roiuri de stele şi galaxii).

Pe parcursul zilei de 12 iulie 2022, între orele 10.00 și 11.00, în sala mare de ședințe a Consiliului raional Drochia toate persoanele interesate vor avea ocazia să participe la lecțiile de inițiere în domeniul astronomiei realizate de astronomul român, Dumitru Ciprian Vîntdevară, șef secție astronomie al Muzeului „Vasile Pârvan”din Bârlad, județul Vaslui, România. Iar între orele 11.20 și 14.00 la teatrul de vară, în parcul central din orașul Drochia, raionul Drochia, se vor realiza observații astronomice cu telescopul solar Lunt la atmosfera solară: protuberanțe, filamente, pete solare și erupții solare. Între  orele 21.00 și 23.30, persoanele interesate vor putea observa prin telescopul Sky-Watcher de 200 mm, principalele stele ale constelațiilor de vară din emisfera nordică.

În data de 13 iulie 2022, între orele 10.00-11.00, la Palatul Municipal de Cultură din strada Dostoevschi nr. 3 din municipiul Bălți, publicul interesat va putea asista la lecțiile de inițiere în domeniul astronomiei realizate de specialistul în educație astronomică, Dumitru Ciprian Vîntdevară. Observațiile astronomice la atmosfera solară: protuberanțe, filamente, pete solare și erupții solare se vor realiza între orele 11.20 și 14.00 în Piața Vasile Alecsandri din municipiul Bălți. Între orele 21.00 și 23.30, telescopul își mută locația, în municipiul Bălți, pe strada Independenței nr. 1, în fața primăriei, pentru  publicul interesat.

În satul Trebujeni, raionul Orhei, la Info Centru al pensiunii Eco-Resort Butuceni, în data de 14 iulie 2022, între orele 10.00 și 11.00, doritorii vor putea urmări lecțiile de inițiere în domeniul astronomiei realizate de specialistul în educație astronomică, Dumitru Ciprian Vîntdevară. Ulterior, cei prezenți în satul Trebujeni, raionul Orhei – Rezervația Cultural – Naturală Orheiul Vechi, pe platforma panoramică Belvedere, între orele 11.20 și 14.00, vor  putea observa atmosfera solară: protuberanțe, filamente, pete solare și erupții solare prin telescopul solar Lunt. Între orele 21.00 și 23.30, telescopul staționează pentru ultima dată pe platforma panoramică Belvedere, pentru publicul doritor.

La finalul tuneului, în data de 15 iulie 2022, în curtea spitalului Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” din municipiul Chișinău, între orele 11.00 și 14.00, copiii cu afecțiuni de sănătate, dar și ceilalți doritori vor putea observa atmosfera solară: protuberanțe, filamente, pete solare și erupții solare prin telescopul solar Lunt, iar la încheierea acțiunii vor participa la concursurile pe teme de cultură generală în astronomie, câștigând ulterior premii care constau în revistele de astronomie românești.

Scopurile turneului sunt orientate spre promovarea astronomiei în rândul tinerei generații prin cunoașterea tainelor Universului și orientarea către profes        iile științifice, prevenirea și reducerea abandonului școlar prin educație astronomică, promovarea obiectivelor turistice din Republica Moldova și sporirea numărului de turiști din România și, nu în ultimul rând, alinarea tristeții copiilor bolnavi care sunt internați în Spitalul Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” din municipiul Chișinău. 

Activitatea educațională este susținută și organizată în parteneriat cu primăria satului Țaul, raionul Dondușeni; Consiliul raional Dondușeni, primăria orașului Drochia, Consiliul raional Drochia, primăria municipiului Bălți, Rezervația Cultural – Naturală Orheiul Vechi, Consiliul raional Orhei, Spitalul Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” din municipiul Chișinău, Direcția generală asistență medicală și socială din cadrul primăriei municipiului Chișinău.

Accesul publicului interesat pe toată perioada turneului este gratuit.

Observațiile astronomice solare și respectiv nocturne  vor fi realizate doar dacă cerul va fi senin!

                                                                                                                          

About Post Author

Împărtășește dragostea

Leave a Reply

Like our facebook page to receive future updates.