„Canotajul este destinul meu” – interviu cu Elena Mocanu

Loading

Elena Mocanu este o tânără din Berești  care demonstrează în mod constant că este capabilă de mari performanțe și că nu este suficient doar să visezi, ci trebuie să muncești foarte mult pentru ca aspirațiile să devină realitate.

 

Câd și cum ți-ai descoperit pasiunea pentru sport? Dar pentru canotaj?

Mă numesc Mocanu Elena, am 17 ani și sunt din orașul Berești, județul Galați. Pasiunea mea pentru sport a început la vârsta de 14 ani când am fost selecționată de către antrenorii mei de la Năvodari.

Cum te-ai hotărât să urmezi liceul cu profil sportiv unde ești elevă?

Drumul meu a început astfel: la una dintre orele de informatică în sala de clasă au intrat două persoane, doi antrenori de canotaj, ce doreau să selecteze din rândul tinerilor potențiali sportivi. Privirea lor a căzut fix pe mine! În urma unor discuții despre o posibilă carieră în sport am înțeles că aș putea avea un viitor în sport. Foarte încântată de ceea ce mi-au povestit,  după terminarea cursurilor,  am mers acasă să le spun părinților aceasta veste. Și pentru ei era ceva nou, dar văzându-mi entuziasmul și hotărârea au acceptat ideea că voi pleca de acasă și m-au susținut și au fost alături de mine în tot ceea ce mi-am propus.

Care sunt cele mai mari piedici pe care le-ai întâmpinat până acum și cum ai reușit să le depășești?

Cele mai mari piedici întâmpinate sunt cele din timpul cantonamentelor, acestea fiind piedici psihice, momentele în care zici că numai poți, că ai obosit prea mult, antrenamentele fiind extrem de grele, dar am reușit să le depășesc ori de câte ori a fost nevoie pentru că visul meu era unul singur, să ajung pe cea mai înaltă treaptă a podiumului și știam că pentru asta trebuie să muncesc mult pentru ca totul să devină realitate.

Ce distincții, premii individuale sau cu echipa ai obținut sau care sunt cele mai importante pentru tine?

Anul acesta a fost unul dintre cei mai grei ani ai mei de când fac canotaj, a fost unul foarte încărcat cu sacrificii și plin de muncă, cu un obiectiv mare de atins, dar cu toate acestea am avut o evoluție bună și mă simt împlinită deoarece nu a fost totul în zadar și am reușit să aduc acasă una dintre cele mai importante medalii ale mele: locul 3 la campionatul mondial din Bulgaria – Plovdiv, unde am concurat în barcă de 8+1, acesta fiind primul meu concurs internațional. Alte premii obținute sunt cele de la campionatele naționale: 4 medalii de aur, 2 de argint și 3 de bronz.

Ce modele profesionale te ghidează și de ce?

Modele profesionale am avut multe după care m-am putut ghida, fete deosebite, muncitoare și modeste, așa cum ar trebui să fie un sportiv. Unul dinte cel mai important model al meu este Simona Radiș, medaliată cu aur la Olimpiadă, aceasta  poate fi un model pentru toată lumea, nu numai pentru cei ce fac sport.

Există copiii în localitatea unde tu ai crescut care așteaptă să-i descopere cineva sau cărora le lipsește curajul de a-și urma pasiunea, indiferent că aceasta e sportul sau oricare alta.

Ce mesaj le-ai transmite?

Dacă ar fi să le dau un sfat copiilor din localitatea mea și, nu numai, i-aș încuraja pe toți să practice un sport, oricare ar fi el, deoarece acesta te dezvoltă armonios din punct de vedere fizic, cât și psihic, te maturizează și te face responsabil în viață și, totodată, te învață să știi câștigi, dar să și pierzi.

Ce presupune viața unui sportiv, partea de dincolo de teren, medalii etc.?

Viața unui sportiv dincolo de teren presupune o alimentație sănătoasă, odihnă, cumpătare și echilibru. Acestea contează foarte mult pentru a putea să duci fiecare antrenament la capacitate maximă, să fii în formă și să poți fi mai bun pe zi ce trece.

De ce i-ai indemna pe copii să facă sport?

Sportul este un atuu pentru oricine deoarece poți afla cât de bun ești, te ajută să crezi mereu în forțele proprii, îți poți descoperi anumite pasiuni, prieteni noi, experiențe de neuitat și locuri frumoase. Cel mai important este de precizat faptul că sportul te ajută să ai o viață cât mai sănătoasă și, nu în ultimul rând,  poți fi chiar tu campionul de mâine al României.

About Post Author

Împărtășește dragostea

Leave a Reply

Like our facebook page to receive future updates.