“GreenCat” o soluție inovativă pentru o Dunăre fără plastic

Loading

Tu ce faci de 5 iunie?

Ziua Mediului va da startul activităților din seria evenimentelor de conștientizare a problemei de poluare prin plastic a apelor Dunării, propuse de Asociația Parteneriatul Global al Apei – Global Water Partnership (GWP-ROMANIA),prin proiectul Dunăre fără plastic/ Danube free plastic. Proiectul face parte din programul de granturi Cu apele curate, având scopul de a reduce poluarea cu plastic a apelor Dunării, în orașele Tulcea, Brăila și Galați.

 

GreenCat, un produs inovativ în regiunea Sud-Est, va curăța apele prin telecomandă și va fi disponibil ca prototip la sfârșitul anului 2021.

 

Asociația Parteneriatul Global al Apei – Global Water Partnership (GWP-ROMANIA) este unul dintre cei 15 beneficiari ai programului Cu apele curate, finanțat de LIDL România. Ideea inovativă, de a construi o unitate plutitoare, botezată GreenCat, pentru a colecta plasticul ce plutește pe apă a încântat juriul care a pus proiectul pe lista celor câștigătoare.

 

 

Dunărea fără plastic / Danube free plastic este proiectul propus de GWP-ROMANIA având scopul de a reduce poluarea cu plastic a apelor Dunării în orașele Tulcea, Brăila și Galați. Proiectul va fi implementat în intervalul Iunie 2021 -Iunie 2022 și a primit o finanțare nerambursabilă de 293,954 lei.

Proiectul tehnic, de construcție propriu-zisă a două unități plutitoare pe apă, este dezvoltat în colaborare cu Universitatea Dunărea de Jos din Galați prin Facultatea de Arhitectură Navală, Centrul de Cercetare Arhitecturală Navală și Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică din Galați. Unitatea va fi controlată prin telecomandă și va fi testată la apă spre sfârșitul anului 2021, după luni de proiectare și evaluare a performanțelor de rezistență prin probe în bazin.

Complementar activităților de dezvoltare, proiectul aduce și o componentă sustenabilă prin campanii de informare și conștientizare a efectelor poluării prin plastic. 60 de cercetași din Organizația Națională “Cercetașii României” prin grupurile locale Lotus, Tulcea, Nufărul Alb, Brăila și Roza Vânturilor, Galați vor marca o serie de evenimente anuale din calendarul ecologic: 3 seminarii de formare, 3 expoziții de fotografie și 6 activități de ecologizare în Insula Mică a Brăilei și Delta Dunării.

 

Cercetășia este un program educațional captivant pentru mii de copii și tineri din România și de pe întreg globul. Educația cercetășească dezvoltă caractere puternice și construiește comunități durabile, de încredere. În prezent, în România, peste 4000 de copii și tineri, cu vârste între 7 și 24 de ani, din toată țara beneficiază de aceste program complex de formare și dezvoltare, cu sprijinul celor 1500 de voluntari adulți.

Programul de formare și de conștientizare asupra problemei de poluare a mediului cu plastic, va fi completat prin implicarea Asociației Global Project care va susține 15 ONG-uri prin consultanță, instruire și training privind dezvoltarea sustenabilă a lor și asumarea unor practici de lucru cu respect față de mediul înconjurător și resursele planetei.

Asociația Parteneriatul Global al Apei din România sau GWP-România este singura asociație din România ce face parte din Grupul GWP EUROPE. Misiunea GWP-România este să promovăm buna guvernarea și gestionare a resurselor de apă pentru o dezvoltare durabilă și echitabilă. GWP mobilizează acțiuni asupra crizei globale a apei printr-o combinație unică de capital social, valori comune, credibilitate în cadrul comunității globale a apei, orientare bottom-up și expertiză. Noi ne asigurăm că „vocile apei” pot influența prioritățile de dezvoltare locale, naționale, regionale și globale. Suntem dedicați rolului nostru de organizator neutru și respectat pentru concentrarea noastră pe incluzivitate și durabilitate.

 

Proiectul Dunăre fără plastic / Danube free plastiface parte din programul Cu apele curate, implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 10.800 de magazine și peste 160 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial.

Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse la cel mai bun raport calitate-preț. În spatele operațiunilor din magazine, din centrele logistice și din sediile centrale stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central de la Neckarsulm.

Lidl este o companie care acționează sustenabil în toate domeniile de activitate. Aceasta este metoda companiei de a-și îndeplini promisiunea cu privire la calitate și, în același timp, de a asigura un viitor mai bun pentru societate și mediu. Compania se implică activ în soluționarea nevoilor din comunitățile din care face parte, concentrându-se pe 5 piloni de activitate: sortimentul de produse, mediul, societatea, angajații și partenerii de afaceri.

 

About Post Author

Împărtășește dragostea

Leave a Reply

Like our facebook page to receive future updates.