Fondul Științescu și Asociația Rădeșteanca
Asociația Rădeșteanca a fost inființată în principal pentru a sprijini activitățile extracurriculare ale elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 1 Rădești.
Am pornit de la activitățile culturale, dar, intrând în contact cu alte ONG-uri, ne-am dat seama că-i putem sprijini mai mult pe elevii noștri. Căutând să vin în ajutorul elevilor pentru a înțelege mai bine matematica și științele, am descoperit, la Galați, Fundația Comunitară căutau parteneri pentru cea de-a doua ediție a programului Științescu Galați.
Fondul Științescu este dezvoltat de către Fundațiile Comunitare din România cu sprijinul ”Romanian-American Foundation” (RAF). Fondul Științescu este implementat prin fundațiile comunitare locale în 13 orașe din România. Cu emoții și cu o multitudine de ideii amestecate, am mers la prima întâlnire cu cei de la Fundația Comunitară Galați, cu aplicanți din prima ediție, dar și cu mai multe cadre didactice care doreau să aplice la cea de-a II-a ediție. Sfătuiți și ajutați de mentorii din Fundația Comunitară, ne-am făcut curaj și am început să scriem proiectul Universul RĂDEȘtințescu.
Proiectul „Universul RĂDEȘTIințescu” a fost gândit pentru a pune elevii în situația de a învăța prin descoperire și joc. Nu se putea acest lucru fără o dotare corespunzătoare. Fondul Științescu ne-a pus la dispoziție pentru proiectul nostru 9624 ron, din care am achiziționat truse de experimente, jocuri educaționale, truse și instrumente.
Încă de la începutul anului 2020, weekend de weekend ne-am adunat la școală și am început să lucrăm. Copiii au intrat repede în activitate, descoperind noțiuni de fizică, chimie sau geometrie care până atunci li se păreau de neînțeles. Seturile Geomag(www.geomagworld.com) au fost folosite și la unele ore de matematică.
Elevii implicați în proiect au fost mentori pentru colegii lor, la orele de știință. Entuziasmul și bucuria elevilor ne-au demonstrat că ne-am atins scopul de a-i atrage spre știință.
Pandemia ne-a obligat să suspendăm activitățile din luna martie până în septembrie. În lunile septembrie și octombrie am reușit să reluăm activitățile și să realizăm majoritatea activităților propuse. Chiar dacă activitățile s-au încheiat, dotarea rămasă va fi folosită de către învățătorii și profesorii școlii noastre în momentul reluării cursurilor față în față. Atunci vom termina de realizat și parcul tematic despre care vom povesti pe viitor.
Prin acest articol vreau să încurajez ONG-urile și școlile din această parte de județ să aplice la edițiile viitoare Științescu.
Director și învățător, Cătălin Nicolae Porumb
Scoala Gimnaziala Nr. 1 Rădești
Pentru mai multe detalii, accesați link-ul de mai jos următoare:
https://galati.stiintescu.ro/