Vinul și pandemia – ”Vinul este băutura care ne însoțește toată viața…”

Loading

 

Criza sanitară ne-a afectat pe toți și ne-a obligat să ne schimbăm stilul de viață.

 

Zenaida Costea-Savin

Cramele din România au fost greu încercate deoarece multe dintre ele își vindeau vinurile aici. Toți producătorii au fost forțați să găsească soluții pentru noi servicii de livrare.

 

Criza sanitară a găsit viticultorii cu cramele și depozitele pline cu vinuri, producția anului 2019 care nu apucase să iasă pe piață. Astfel au fost forțați să se reinventeze, au deschis magazine online, au apărut online. În cadrul acestui tip nou de degustare producătorii pregătesc pachetul de degustare pe care participanții înscriși îl primesc acasă, la data și ora stabilite se întâlnesc virtual cu specialistul cramei care îi îndrumă în urmarea pașilor necesari pentru o degustare. Au loc schimburi de idei și păreri dar aceste tipuri de întâlniri sunt totuși lipsite de ”energie și entuziasm”.

În pandemie vânzările de vinuri online au crescut, preferate sunt vinurile albe și roșii, de data aceasta fiecare cumpărând după preferințe sau în ideea de a încerca și vinuri noi. Profilul cumpărătorului online: tânăr 24-36 ani cu o medie de vânzare de 4 sticle/persoană. O să pară ciudat dar pandemia are și o parte bună: producătorii și vânzătorii au devenit mai atenți la preferințele consumatorului: vinurile românești de calitate sunt la mare căutare, se doresc servicii mai bune și politici comerciale corecte.

Criza sanitară a unit producătorii astfel a apărut proiectul #ÎmpreunăReușim, un proiect realizat de Revino.ro și CrameRomânia.ro, prin care producătorii români de vinuri sunt susținuți și sunt făcute cunoscute problemele prin care aceștia trec în aceste momente.

    • Exportul de vinuri românești a fost și este o ”gură de aer” pentru producătorii care aveau contracte în afara țării acestea nefiind anulate în ciuda pandemiei. Doar 5 % din producția de vinuri românești merge la export, o cantitate mică având în vedere faptul că România este una dintre țările mari producătoare de vin din Europa✅ Pandemia a afectat turismul viticol, care până la izbucnirea crizei sanitare avea o pantă ascendentă, dovadă că românii au început să aprecieze vinurile românești. În țară sunt peste 250 de crame dar doar 100 fac turism viticol (25 dintre acestea au și locuri de cazare). Detalii despre crame găsiți pe site-urile specializate sau în site-urile proprii ale cramelor.✅ O degustare la cramă de vinuri premium asociate cu mâncarea poate fi și de două ori mai scumpă decât o ieșire la restaurant. Ponderea cea mai mare de vizitatori, români și străini o au cramele din Transilvania. Vizitarea unei crame presupune: degustarea a 3-10 vinuri (neutralizarea gusturilor între degustări se face cu pâine, brânză, apă), care pot fi asociate sau nu cu mâncarea și o plimbare în vie. Anul acesta numărul de vizitatori a scăzut semnificativ dar persoanele care au mers la degustări au fost interesate de calitatea vinurilor (rezultatul educării consumatorului privind consumul de vin). Acum grupurile sunt formate din maxim 8 persoane iar timpul de așteptare între două grupuri este mai mare.

      ✅ Producătorii au observat un interes mai mare venit din partea tinerilor care doresc să afle informații despre această industrie direct de la specialiști.

       

      ✅ Criza sanitară a scos la iveală problemele cu care se confruntă producătorii români și poate astfel statul se va implica în ajutorarea acestui domeniu(viti-vinicol) care a existat din cele mai vechi timpuri.

      Vinul este băutura care ne însoțește toată viața: de la naștere(botez), pe parcursul vieții(împărtășanie, petreceri) și până la trecerea în neființă(înmormântare).

 

scris de Zenaida Costea-Savin 

About Post Author

Împărtășește dragostea

Leave a Reply

Like our facebook page to receive future updates.


%d bloggers like this: