TENISUL DE MASĂ – SPORT AL MINȚII ȘI AL TRUPULUI ❤️

Loading

„Mens sana in corpore sano.” O minte sănătoasă într-un corp sănătos!

Când vorbim despre sport, imediat ne vin în minte multe beneficii existente la modul general, însă, de cele mai multe ori, sportul este privit sub două aspecte. Fie ne referim la acel sport profesionist de competiție, adică fotbalul, handbalul, tenisul de masă ori boxul pe care îl vedem la televizor practicat de către profesioniști și care, evident, nu are legătură cu oamenii „simpli” sau cei care nu fac niciun fel de mișcare. Al doilea aspect, este sportul ca și beneficiu, făcând referire la un aspect fizic plăcut, practicat de acele persoane care merg la sală în mod constant.
În continuare aș dori să mă refer la unul dintre sporturile prezentate mai sus: tenisul de masă.


Ce este tenisul de masă?
Tenisul de masă sau ping-pong, este un sport în care doi sau patru jucători lovesc o minge ușoară de la unii la alții cu ajutorul unor palete. Jocul are loc pe o masă despărțită în două de un fileu. Un jucător trebuie să lase mingea jucată spre el să cadă o singură dată pe partea sa de masă și trebuie să o trimită înapoi pe partea de masă a adversarului. Jocul se desfășoară cu viteză mare și necesită reflexe rapide. Un jucător bun poate imprima efect mingii, ceea ce face ca ricoșajul din masă sau paleta adversarului să fie imprevizibil. Tenisul de masă este foarte popular, în special în Asia de Est. Este printre cele mai populare sporturi din lume ca număr de jucători, și unul din cele mai noi sporturi majore.

Regulamentul jocului
Este important ca înainte de a practica acest sport să îi cunoaștem regulile. Acest tip de tenis se joacă pe o masă dreptunghiulară, iar mingea este sferică, având o greutate de circa 2,50 grame și o circumferință de 28,2-37,2 mm. Terenurile jucătorilor sunt separate de un fileu.

O partidă se poate disputa după sistemul 2 seturi din 3 ori 3 seturi adjudecate dintr-un total de 5. Un jucător câștigă un set când ajunge primul la 11 puncte. În cazul în care ambii jucători (ambele echipe) au acumulat 10 puncte, este necesar ca unul să aibă un avantaj de 2 puncte pentru a fi desemnat învingător. Schimbarea serviciului se face după fiecare serie de 2 puncte, iar, în situația descrisă în rândurile de mai sus, adversarii servesc pe rând după fiecare punct. Ordinea serviciului, a primirii sau a finalului se decide la tragerea la sorți și câștigătorul poate alege să servească ori să primească serva.

Începând cu anul 2000 unele reguli ale jocului de tenis de masă care s-au modificat. Acest lucru s-a întâmplat după terminarea Olimpiadei de la Sydney din 2000 când ITTF (International Table Tennis Federation) a schimbat mai multe reguli de joc ale tenisului de masă, care au fost gândite ca acest sport să capteze mai multă atenție, astfel încât să devină mai popular la televizor:

    • Mingile de 38 mm au fost înlocuite cu unele mai mari, de 40 mm;
    • Buretelui de pe paletele de tenis de masă a devenit mai gros;
    • Jocul a fost redus la un sistem de 11 puncte, în loc de 21, cum era anterior;
    • Rotația de servire a fost modificată la 2 puncte din 5;

      Celui care servește i-a fost interzis să țină mingea ascunsă.

Este important de spus că și România are mulți jucători de valoare în acest sport care au reușit să aducă trofee la nivel european încă din anul 1992, apoi în 2002, 2005, 2017 și 2019. Din echipa națională de tenis face parte și Elisabeta Samara, Adina Diaconu, Irina Ciobanu, Daniela Dodean sau Berdadette Szosc.

Beneficiile tenisului de masă
Tenisul de masă este considerat un sport pentru corp și minte. În continuare voi prezenta câteva argumente ce vin în sprijinul acestei afirmații. Nefiind un sport de contact, tenisul de masă este un sport unde nu au loc accidentări dese. De obicei, gradul de dificultate, de forță și de rezistență necesare evoluează odată cu nivelul de pregătire, astfel încât riscul accidentărilor este rapiditatea de organizare a propriei strategii.

Totodată, fiind un sport de viteză și de precizie prin definiție, tenisul de masă cere jucătorului o concentrare ridicată foarte mic. Pentru că nu întrebuințează o grupă de mușchi mai mult decât pe altele, tenisul de masă este benefic încă de la vârsta copilăriei. Corpul este lăsat să se dezvolte armonios, fără a fi deformat, pentru că acest sport combină agilitatea de a răspunde la loviturile adversarului cu care va determina adesea rezultatul meciului, indiferent de nivelul său de practică. Veți învăța să ignorați toate distragerile din jur și să vă canalizați atenția exclusiv asupra jocului. Această abilitate vă va fi utilă chiar și în afara sălilor de tenis de masă: la lucru, în clasă, chiar și la birou, pentru a gestiona stresul.

Tenisul de masă aduce beneficii și celor care vor să facă mișcare, să slăbească, dar să se și distreze.

Ți se pare imposibil să transpiri la ping pong! Mai gândește-te! S-a spus deja: la tenis de masă, îți poți alege intensitatea la care joci. După schimburile simple și scurte, probabil nu te vei resimți prea tare, dar după câteva reprize de schimburi rapide, cu siguranță vei avea nevoie de un prosop. Vrei să faci cardio într-un mod cu adevărat interactiv ?

 

Înscrie-te într-un club de tenis de masă!

 

Articol scris de : Georgiana Manea

About Post Author

Împărtășește dragostea

Leave a Reply

Like our facebook page to receive future updates.