Loading

Interviu cu pictorul Ioniță Benea

 

 

Când și cum v-aţi descoperit vocaţia de artist plastic?

Este prea pretențios să vorbim despre arta plastică atunci când ne gândim că în vremea copilăriei îl puneam pe tatăl meu să-mi deseneze și astfel apăreau adevărate scene de gen, inspirate din lumea satului: oameni, batoze de treierat și animale.

Apoi am ajuns la școală și învățătoarea mea în clasa a IV-a a venit acasă pentru aprobarea să merg la liceul de artă din Iași. Și cum era să las eu lumea satului, frați, prieteni, părinți pentru un oraș așa depărtat?

Adevărata descoperire a fost în vremea liceului când s-a deschis Muzeul de artă de la Galați. Și erau acolo atâția artiști de valoare, erau atâtea tablouri, atâtea expoziții de autori din țară și străinătate. Pentru mine Muzeul din Galați, ca și celelalte pe care nu le ratam în țară au fost reperele mele de educație plastică.

Ce reprezintă pictura pentru dumneavoastră?

Pentru mine pictura este o ardere permanentă, o acumulare continuă de experiență, o provocare. În general sunt mereu în alertă, alerg după teme noi, după mijloace noi de expresie.

Fiecare artist este inspirat de către un alt artist, un model pe care îl urmează. Cine este artistul pe urmele căruia pășiți?

Pot spune că arta lui Ion Țuculescu și a lui Van Gogh m-au influențat. Admir oamenii curajoși și poate de aici aplecarea spre expresionism. Nu-mi plac drumurile bătătorite, admir pionierii.

Ce vă inspiră? Care sunt temele pe care le preferați?

 

La începuturi tema predilectă a fost peisajul; lumea satului ca apoi să putem vorbi de câteva teme care mă preocupă: lumea florilor, ciclul „Corole”, frumusețea picturilor murale de pe pereții mănăstirilor moldovenești, ciclul „Muralia”, lumea tristă și dramatică a artiștilor și arlechinilor, ciclul „Artiști și comedianți”, frumusețile Veneției, ciclul „Veneția-visare” etc. Fiind un admirator al literaturii, fac și grafică de carte (peste 30 de cărți publicate), zeci de publicații mai ales din literatura franceză dar și la poezia generației 80.

Ce caracteristici are arta dumneavoastră?

Consider că arta mea este sinceră, tranșantă și nu este lacrimogenă. Lucrez pentru mine și pentru cei ce rezonează cu mine. Nu mă simt comod să repet o lucrare și nici nu o fac. Vreau să respir și să mă bucur de ce fac. Nu depind de comandă . Dacă o lucrare este prea „cuminte” o șterg total și o reiau.

 

Unde vă  putem găsi și admira lucrările?

Pentru cei interesați de artă, lucrările mele pot fi descoperite în expoziții personale sau de grup: la bienala de la Bacău și Buzău,iar de câțiva ani în expoziția permanentă din cadrul muzeului mixt din Târgu Bujor. Sunt un colaborator permanent al revistei de mare cultură „Alecart”. Recent au apărut aproximativ 30 de reproduceri în revista „Bucovina Literară” nr.1-3/2020. Tot în 2020 au apărut 18 lucrări de grafică în volumul de poeme „Anchilopoetica” al lui Ion Maticiuc. Am colaborat foarte bine cu Rodica Iacomi, Ion Trif Pleșa, Ionel Pintiliu și alții. Pot fi văzute reproduceri în volume de critică plastică, aparținând domnilor Năstasă Forțu, Corneliu Stoica, Valentin Ciucă etc. Prezint pe facebook lucrări pe pagina „Ioniță Benea -Galery”.

Cum a fost pentru dumneavoastră experiența cu elevii de la Cubul de activități recreative din Târgu Bujor, unde ați susținut în vara aceasta lecții gratuite de pictură?

Am mai lucrat cu copii în cadrul Casei de Cultură, dar în această vară a fost o experiență inedită pentru că am avut un grup divers ca pregătire, experientă și vârstă. A fost bine pentru că fără să vrei devii și tu copil, nu mai ești îndrumător. Și cine nu ar vrea să fie

copil? Le-am dat libertatea de a alege, de a fugi de rigoarea orelor de educație plastică și de canoane. Astfel au fost s inceri, spontani, curajoși și independenți.  Rezultatul?  O expoziție sinceră și plină de culoare.

Facebook:  https://www.facebook.com/ionitabenea/

Interviu realizat de Ana-Maria Băican

About Post Author

Împărtășește dragostea

Leave a Reply

Like our facebook page to receive future updates.