Centrul de tranzit din Satu Mare împlinește 18 ani
Fundația FARA sărbătorește în luna septembrie 18 ani de la înființarea primului centru de tranzit pentru tineri aflați în dificultate care oferă servicii sociale către o viață independentă, din Satu Mare, unul dintre cele 5 programe pe care le desfășoară în România. Centrul de tranzit oferă facilități tinerilor dezavantajați cu vârsta cuprinsă între 18 si 26 de ani, care au fost instituționalizați în centre de plasament şi/sau care sunt defavorizați socio-economic, provenind din familii dezorganizate sau care nu pot să le ofere sprijinul necesar pentru începerea vieții de adult independent, în spiritul şi la standardele mișcării internaționale “Foyer”.
În cei 18 ani de la deschidere, programul rezidențial adresat tinerilor s-a extins și în Popești-Leordeni, Ilfov, a crescut de la 4 la 12 angajați devotați întru totul și și-a diversificat serviciile pe care le oferă pe măsură ce a identificat noi nevoi ale beneficiarilor. De-a lungul acestor ani, 233 de tineri au beneficiat de servicii sociale de pregătire pentru viață independentă: consiliere şi suport în obținerea şi păstrarea unui loc de muncă, cursuri de pregătire profesională şi educație non-formală, incluzând deprinderile de viaţă, suport material şi adăpost, susținere în continuarea sau finalizarea studiilor, consiliere psihologică și de ce nu, un loc sigur și doar al lor pe care să îl numească acasă, alături de un personal implicat și devotat care pentru mulți tineri a luat forma primei familii adevărate.
„În cei aproape 30 de ani de existență, Fundația FARA și-a adaptat continuu serviciile la realitățile sociale, scopul ramând același: de a transforma viețile copiilor și tinerilor vulnerabili și marginalizați din România. ’’ ‚ spune Regina Bulai, Directorul Executiv al Fundației FARA în România. „Misiunea noastră de a oferi un viitor mai bun pentru cei care sunt adesea trecuți cu vederea este pe deplin îndeplinită în cadrul programului de rezidențiat pentru viață independentă care ne-a dat ocazia să ne aducem contribuția la a descoperi potențialul imens ce se ascunde în spatele fiecărui tânăr cu care am lucrat.’’
Planurile de viitor ale Fundației FARA includ extinderea serviciilor adresate tinerilor dezavantajați cu un program pentru adolescenții instituționalizați pe care să-i pregătim din timp pentru viața independentă, mărirea numărului de tineri cu care lucrăm, chiar dacă nu toți vor beneficia și de adăpost din partea FARA, se simte la nivel social nevoia ocrotirii și îndrumării acestor tineri care au trăit o viață plină de neglijare, și care acum, se pregătesc pentru a deveni membri întregi ai comunității noastre.
Despre Fundația FARA
Fundația FARA a fost fondată în anul 1991 în scopul transformării vieților copiilor abandonați în instituțiile de stat din România care suferă de abuz și neglijare si este acreditată atât în România, cât și în UK.
Misiunea Fundaţiei este aceea de a transforma viețile copiilor și tinerilor marginalizați ce provin din cele mai sărace comunități ale României. Fundația FARA oferă terapie specializată, acces la educație și instruire, un cămin și o familie iubitoare, conform motto-ului ce stă ca piatră de temelie a organizației, și anume FARA este o familie pentru cei fără.
Lunar, în cele 5 programe pe care le desfășoară în mai multe localități din județul Suceava, orașul Satu Mare și Popești-Leordeni, Fundația FARA lucrează cu mai mult de 600 de copii, tineri, adulți și familii din comunitățile sărace.
Cristina Istrate
Persoană de contact:
Alexandra Papa: alexpapa@faracharity.ro
Website: www.faracharity.ro
Facebook: www.facebook.com/fundatiafara
Instagram: www.instagram.com/fundatia_fara