Femeia în lumea vinului

Loading

Răsfoind istoria vinului în Franța vedem că rolul femeii în lumea vinului începe în secolul al XII –lea cu Eleanor de Aquitaine, fiica lui William X, duce de Aquitaine, care prin căsătoria  în 1152 cu Henry II , duce de Normandia , unifică Franța cu Anglia. Căsătoria a dat naștere unei relații unice între Anglia și Sudul Franței (locul de origine al Eleonorei). Schimburile dintre cele două țări au evoluat rapid, incluzând exportul de vin de Bordeaux. Fiii Eleonorei, Richard Inimă de Leu și John Lackland, au devenit ambasadorii devotați ai vinului de Bordeaux, promovând dragostea lor pentru vin în toată lumea.

Continuând cu secolul al XVIII-lea, o descoperim pe Francoise Josephine de Lur-Saluces administrând Château d’Yquem după moartea soțului. A adus îmbunătățiri proprietății, oferind în cele din urmă, o rampă de lansare  pentru reputația internațională a mărcii.

La începutul secolului XX, pe când bărbații erau plecați la război, femeile rămase acasă îngrijeau de podgorii și castele. În jurul Bordeaux-ului, femeile se ocupau de continuarea producțiilor de vin în locul soților și al fiilor.

Astăzi, femeia este podgorean, vinificator, somelier și oenolog, de asemenea comerciant de vin, distribuitor, degustător și cunoscător al licorii bahice. Indiferent de locul unde se găsesc, în vie, în cramă sau în magazin, femeile sunt jucători egali bărbaților în industria vinului.

Femeile sunt încă minoritare în această afacere, dar în regiunea Bordeaux și-au format un grup numit „Aliénors”. Grupul este format din douăsprezece femei proprietare de podgorii din zonă. Împreună, aceste împătimite ale vinului produc și promovează vinurile roșii, albe și roze de Bordeaux prin campanii eficiente de marketing.

Femeia, a fost prezentă dintotdeauna în lumea vinului, arătându-și măiestria și eleganța prin vinurile pe care le produce și promovează, pe tot globul.

Un exemplu demn de urmat este cel al doamnei șampaniei Madam Clicqout. Barbe-Nicole Pousardin s-a născut la 16 decembrie 1777 în Reims- Franța într-o familie de comercianți, tatăl un om ambițios care prin muncă și agoniseală a trecut de la clasa de mijloc în cea a nobilimii. Are o viață tumultoasă fiind implicată în diferite scandaluri politice fiind o luptătoare și o susținătoare a revoluției. La vârsta de 21 de ani se căsătorește cu Francois Clicquot, care provine dintr-o familie bogată ce deținea podgorii, făcea afaceri cu lână și tranzacții bancare. A fost alături de soțul ei în afacere încercând să învețe cât mai multe. La șase ani după căsătorie soțul moare de febră tifoidă (neoficial se bănuia că s-ar fi sinucis). Rămasă văduvă se vede nevoită să preia afacerile soțului. Ajutată de socrul său, se hotărăște să rămână doar cu podgoriile și cramele unde producea vin și șampanie. Sub conducerea sa afacerea devine prosperă.

În 1810 creează prima listă cu anii viticoli buni pentru șampanie în regiune.

În 1811 se produce un vin de excepție, producția acelui an a fost una foarte bună, deoarece în acel an peste regiune a trecut o cometă, se presupunea că aceasta a adus prosperitatea.

În 1814 Madame Cliquot trece peste embargoul impus Europei și trimite către Saint Petersburg 10.550 de sticle de șampanie, din care au gustat Pushkin, Chekhov și Gogol.

În 1816 inventează prima masă de „remouage” (așezarea sticlei cu gâtul în jos pentru depunerea sedimentelor în gâtul acesteia și rotirea ei), proces folosit și astăzi la realizarea șampaniei. Din acest moment puterea firmei sale este din ce în ce mai mare pe piață.

Se stinge din viață la 29 iulie 1866 lăsând în urma sa o afacere înfloritoare.

La 10 ani după moartea sa, pe 12 februarie 1877, firma înregistrează prima etichetă galbenă, marca fabricii, un lucru neobișnuit pentru acea vreme.

În memoria marii doamne a șampaniei începând cu anul 1972 se acordă premiul pentru cea mai bună femeie antreprenor sau director de firmă. La început premiul se acorda doar în Franța, apoi s-a extins și peste hotare, în prezent fiind prezent în 27 de țări. În fiecare an, după acordarea premiului câștigătoarele din fiecare țară se întâlnesc în Reims pentru a lua parte la Forumul Internațional Business Woman. Aici au loc discuții și se descoperă „inima” lui Veuve Clicquot prin turul cramelor și participarea la dineul ce are loc la domeniul marii doamne a șampaniei.

Viitorul femeii, în lumea mirifică a vinului se arată strălucitor și promițător.

Inginer-somelier

Zenaida Costea-Savin 

About Post Author

Împărtășește dragostea

Leave a Reply

Like our facebook page to receive future updates.