Voluntariatul sau educația pentru implicare civică

Voluntariatul, nimic nou în definiție pentru nimeni, un mod prin care te poți dezvolta, descoperi noi pasiuni și cunoaște diverse tipare de oameni. Bineînțeles, știm că implicarea în anumite evenimente aduce, totodată un plus valoare și CV-ului nostru. O descriere clișeică și totuși încă folosită, un subiect atât de larg, banalizat prin aceleași cuvinte repetate. Dar de ce susțin cu tărie că acest tip de activitate mi-a influențat în mod aparte evoluția? ..dincolo de același răspuns șablon pe care l-ați auzit de atâtea ori…
Mă numesc Negru Irina, sunt proaspăt absolventă a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași și aș vrea să vă vorbesc despre experiența mea din timpul studenției. Încă din primul an de facultate m-am implicat în asociația „Liga Studenților de la Filosofie Iași”, în cadrul căreia am avut oportunitatea de a participa la numeroase evenimente studențești, unde am interacționat cu diverse personalități care mi-au schimbat perspectivele asupra viitorului.
Am participat activ la organizarea de conferințe naționale și internaționale alături de profesorii mei și de conducerea facultății și am implementat proiecte cu și pentru studenți. Printre acestea se regăsește proiectul ROSE „Finalizează Facultatea cu Succes și Șanse Promițătoare” ( FFSSPstudis) prin intermediul căruia am reușit să îi susținem pe studenții care provin din medii dezavantajate și cu situații financiare precare să treacă mai ușor de primul an de facultate, de sesiune și să le arătăm că studenția nu înseamnă doar cursuri și seminarii, ci reprezintă fără doar și poate un pilon important în cariera pe care și-o doresc. Studenții din grupul țintă au creat legături cu cadrele didactice, au beneficiat de sesiuni de consiliere individualizată și de sprijin din partea echipei de studenți implicați în proiect.
„Școala de vară UAIC” este un alt proiect important al universității, prin care încercăm să îi motivăm pe tinerii liceeni să își continue studiile și să îi provocăm să îndrăznească, să își depășească limitele. Este o ocazie care nu trebuie ratată, o experiență care poate deschide noi orizonturi.
Prin voluntariat ai șansa de a te face remarcat. Cine știe ce oportunitate îți apare în cale sau ce potecă ascunsă ți se deschide deodată în fața ochilor? Prin voluntariat capeți experiență: experiență pentru o viitoare profesie sau un viitor job. Dacă ești la liceu sau la facultate și nu ești sigur de domeniul spre care te-ai orientat sau pe care deja l-ai ales, poți face voluntariat în domeniul respectiv și cu timpul, vei descoperi dacă ți se potrivește sau nu.
Oamenii sunt diferiți, iar voluntariatul este cu și despre oameni. Depinde de noi dacă lăsăm informația să ne cuprindă, dacă preluăm tot ce putem de la oamenii cu care interacționăm. Voluntariatul nu te costă nimic în afară de timp, dar în schimb vei căpăta o experiență considerabilă și o idee de perspectivă asupra a ce te definește și vrei să faci în viață.
Nu aștepta, implică-te! Fii și tu voluntar!