Informare cu privire la activitatea Bibliotecii V. A. Urechia în perioada pandemiei
Înainte de a trece în revistă principalele campanii și proiecte pe care le desfășurăm în mediul on-line (pe facebook), vrem să vă spunem că, în ciuda faptului că am fost nevoiți, în această perioadă, să stăm departe, fizic, de cititorii, scriitorii și de colaboratorii noștri, angajații Bibliotecii Județene ”V.A. Urechia” au continuat să își desfășoare activitatea la sediul central și la filiale, efectuând diverse activități specifice, dintre care amintim: achiziții de carte și prelucrarea noilor volume (înregistrarea în baza de date, inventarierea, catalogarea documentelor de bibliotecă), verificare gestionară (Sediul central – Împrumut la domiciliu și Filiala nr. 5), cercetare, reașezarea cărților la raft în secții și în depozite, constituirea curentă și retrospectivă a bibliografiei locale a județului Galați, îmbogățirea bazei de date cu descrieri de publicații periodice și documente din cadrul colecțiilor speciale existente în colecțiile bibliotecii etc.
Chiar dacă trecem printr-o perioadă dificilă, din cauza pandemiei de coronavirus, Biblioteca Județeană ”V. A. Urechia” își dorește să fie permanent în contact cu cititorii, motiv pentru care, în ciuda faptului că a fost suspendată activitatea cu publicul, ca măsură de prevenție și protecție (atât pentru utilizatori, cât și pentru bibliotecari), am lansat numeroase activități în mediul on-line pentru a rămâne aproape de prietenii noștri – cititori, scriitori, profesori, elevi, asociații și nu numai.
Pe data de 16 martie, la doar câteva zile după suspendarea activității cu publicul, Biblioteca Județeană ”V. A. Urechia” a lansat campania on-line de promovare a lecturii ”Decât panicat, mai bine cultivat”. Colegi bibliotecari au citit, pe rând, un fragment dintr-o carte la alegere, au postat filmulețele pe pagina de Facebook a instituției https://www.facebook.com/bibliotecagalati/ și i-au provocat la lectură pe gălățeni.
Campania a fost apreciată de cititorii noștri și s-a bucurat de un real succes, dovadă cele aproximativ 200 de filmulețe pe care le-am primit de la participanții de toate vârstele, în special elevi și preșcolari.
Cel mai mic participant are un an (este o fetiță; mama ei a făcut un filmuleț în timp ce îi citea o poveste), iar cei mai mari participanți sunt adulți.
La această campanie au participat atât copii din municipiul Galați, cât și copii din mediul rural. Unii dintre ei au fost încurajați de părinți, bunici, educatori, învățători și profesori să se alăture acestei campanii. Printre participanți se numără și voluntari ai ONG-ului ”Tinerii și viitorul”.
Cei care au grijă de pagina de Facebook a Bibliotecii sunt colegii de la APIS, care, printre altele, le oferă gălățenilor posibilitatea să viziteze virtual muzee și grădini zoologice din întreaga lume, să vizioneze piese de teatru și concerte online etc.
O altă campanie online de succes este ”Cartea grăitoare”, prin intermediul căreia ne- am propus să îi aducem pe scriitori acasă la cititori și totodată să promovăm lectura (lansată în a doua jumătate a lunii martie).
Scopul proiectului este de a fi, și în aceste condiții, un liant între scriitori și cititori, de a promova și apropia cartea de doritorii de lectură, motiv pentru care am invitat scriitorii să se filmeze, citind un fragment atractiv dintr-o carte proprie, și să încarce clipul video în pagina de facebook creată special pentru acest eveniment: https://www.facebook.com/carteagraitoarebjvau/
Ne-am bazat pe spiritul și dorința de a fi aproape de citit ori a scriitorilor, iar convingerea noastră a dat roade. Scriitorii au dat curs invitației noastre pentru a menține împreună interesul viu pentru lectură și educație, pentru a-și promova cărțile, ca la o adevărată lansare, dar de această dată păstrând distanțarea socială și aflându-se la un click distanță de cititor.
Suntem conștienți că rolul bibliotecii publice este de a fi în slujba comunității pe care o deservește și că acum, în aceste vremuri de încercare pentru toți, este important să fim împreună – bibliotecarii, cititorii și scriitorii, pentru că astfel vom putea fi mai puternici!
Până la acest moment, au dat curs invitației: Natașa Alina Culea, Diana Farca, Cristina Mazilu, Denisa Lepădatu, Andrei Velea, Marius Grama, Sebastian Golomoz, Anca Boldea, Leonard Matei, Daniela Lăcrămioara Donose, Cristian Pavel, Mihail Gălățanu, Simona Toma, Mihaela Gudană, Aurelia Grosu, Tamara Constantinescu, Theo Anghel și Monica Ramirez.
Ideea acestui proiect a plecat de la campania Decât panicat, mai bine cultivat, după ce scriitoarea Natașa Alina Culea a descoperit că unul dintre bibliotecari a citit un fragment din cartea sa ”Arlechinul” și a scris pe blogul său un text în care ne-a felicitat pentru campania ”Decât panicat, mai bine cultivat”
Proiecte inedite și interesante desfășoară, în mediul on-line, și colegele de la Serviciul Referințe, care le dezvăluie gălățenilor de pretutindeni orașul de altădată și le predau lecții de geografie cu privire la Județul Covurlui https://www.facebook.com/bvauReferinte/.
Colegele de la Biroul Catalogarea Colecțiilor. Control de Autoritate îi ajută pe cititori să găsească informațiile și cărțile de care au nevoie, într-un format care poate fi accesat de la distanță, și le face cunoștință cu scriitorii.
Colegele de la Împrumut la Domiciliu pentru Adulți și Copii le recomandă gălățenilor cărți și numeroase activități distractive pe care le pot face acasă, alături de copii. Colegele de la Săli de Lectură le recomandă filme, iar iubitorilor de istorie locală le aduc în prim-plan numeroase publicații din colecțiile bibliotecii, în timp ce colegele de la Colecții Speciale le dezvăluie parte din comorile Bibliotecii Județene ”V.A. Urechia”.
https://www.facebook.com/Bibliofilii-297368687080246/
https://www.facebook.com/ClubulCuriosilor/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100008974843596
https://www.facebook.com/bvau.ro/
Activități frumoase și interesante desfășoară, în mediul on-line, și colegii de la cele patru filiale – de la campanii de promovare a lecturii, expoziții virtuale, până la piese de teatru pentru copii. Bineînțeles, acestea sunt doar câteva dintre activitățile din mediul on-line pe care Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia” le desfășoară pentru cititorii și prietenii săi.
Mai multe date cu privire la proiectele desfășurate în această perioadă, puteți afla accesând link-ul următor: https://www.bvau.ro/proiecte.php
Donație de carte și reviste pentru pacienții cu COVID-19
Pe data de 15 aprilie, Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia” au demarat o campanie de donație de carte și reviste, intitulată ”Împreună pentru comunitate”, către spitalele gălățene implicate în lupta pentru tratarea pacienților diagnosticați cu noul coronavirus. Primele donații au fost făcute pentru pacienții și cadrele medicale de la Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) Galați, din subordinea Consiliului Județean, și Spitalul General Căi Ferate Galați.
Cărțile oferite pacienților celor două spitale provin din donațiile gălățenilor către Biblioteca Județeană „V.A. Urechia, iar cele mai multe dintre reviste au fost achiziționate în urma unei colecte a bibliotecarilor, care și-au dorit, alături de Consiliul Județean, să se implice și altfel în comunitate și să fie alături de gălățeni, oferindu-le ”hrană pentru minte și suflet” și posibilitatea să evadeze din realitatea care îi înconjoară, să viseze și să își alunge, prin intermediul lecturii, gândurile negative. Pachetele cu reviste și cărți au fost însoțite de mesaje de la inimă la inimă dedicate celor bolnavi, cărora le-am urat sănătate și însănătoșire grabnică, și cadrelor medicale, cărora le-am mulțumit pentru implicare și dăruire.
„Mă bucur că reușim astfel să aducem un zâmbet pe chipul acestor oameni, care acum trec prin momente grele. Unii dintre ei sunt speriați și au nevoie să știe că suntem alături de ei și că trebuie să aibă încredere că va fi bine. Nu este o simplă donație de carte, ci un medicament pentru psihicul acestor pacienți. Felicitări bibliotecarilor și tuturor celor care au venit alături de noi pentru a aduce puțină bucurie și speranță în sufletul acestor oameni”, a declarat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.
”Am oferit, astăzi, peste 100 de cărți și reviste. Sunt convinsă că gălățenii care au făcut donații Bibliotecii se bucură să afle că multe dintre volume au ajuns la semenii lor care acum trec prin momente dificile. Le mulțumim din suflet scriitoarei Olimpia Sava și epigramistului Vasile Manole, care s-au alăturat campaniei noastre dăruind cărți scrise cu drag și speranță de bine pentru cititorii care acum, parte dintre ei, sunt în suferință”, a declarat managerul Bibliotecii Județene ”V.A. Urechia” Galați, Corina-Emanuela Dobre.
Noutăți editoriale la Bibliotecă
Am făcut primele achiziții de carte din acest an. Este vorba de 8.444 de volume noi dedicate copiilor și adulților, care vor fi puse la dispoziția gălățenilor de îndată ce va fi reluată activitatea cu publicul.
Fondul alocat Bibliotecii de către Consiliul Județean Galați, în anul 2020, pentru achiziția documentelor de bibliotecă (cărți, publicații periodice, documente multimedia) este de 450.000 de lei. În această perioadă, s-au achiziționat cărți în valoare de 254.363,65 lei (TVA inclus).
Noile cărți achiziționate sunt din domeniile solicitate de cititori precum: beletristică, istorie, filozofie, dezvoltare personală, psihologie, pedagogie, economie, medicină etc. Acestea vor fi repartizate atât la sediul central, cât și la filiale. Noile volume vor putea fi regăsite în catalogul electronic online al Bibliotecii, la adresa http://193.231.136.4/opac și vor putea fi împrumutate și consultate efectiv odată cu reluarea activității cu publicul.
În această perioadă, ne pregătim pentru reluarea activității cu publicul, luăm toate măsurile care se impun pentru protejarea angajaților, dar și a utilizatorilor.
Manager Bibliotecă,
Corina Emanuela Dobre