SOMELIERUL – „PIANISTUL VINULUI”

Loading

În ultimii ani meseria de somelier a devenit tot mai populară, însă pentru mulți oameni termenul de „somelier” este necunoscut.

Haideți să aflăm de unde vine acest termen și ce presupune această meserie!

Cuvântul „somelier” a fost preluat ca atare din limba franceză, iar conform dicționarul explicativ al limbii române someliérul este o persoană responsabilă cu administrarea și servirea vinurilor într-un restaurant sau o cramă, un lucrător responsabil cu îngrijirea procesului de fabricație a vinului.

Meseria este una foarte veche, putem spune că a apărut odată cu vinul. În acest sens stau mărturie desenele de pe vasele antice (descoperite în Turcia la Inandik, datând de la jumătatea secolului XVII-lea î.Hr.) reprezentând o scenă în care mai multe persoane pregătesc o băutură pe bază de vin. Din aceeași epocă sunt și desenele de pe vasele egiptene ce reprezentau pe „servitorul vinului” aducând o oală cu vin din cramă.

În timp, această meserie a evoluat, de la servitorul vinului, la degustător, la paharnic și apoi la somelier.

În România meseria de somelier a devenit cunoscută după 1990, datorită muncii și devotamentului somelierilor români școliți în Franța sau Italia, în școli de renume. Dovadă stau înregistrarea în Codul Ocupațional, cât și apariția cursurilor de formare profesională în meseria de somelier.

Somelierul este personajul „cheie” nelipsit din restaurantele de prestigiu, care poartă la gât „tastevin” sau pe românește „ceașcă de argint” și mănuși albe impecabile.

De-a lungul timpului s-au dat mai multe definiții acestei meserii. Conform „Enciclopediei Viei și Vinului”, scrisă de Mihai Patic, somelierul este „specialist în arta de a servi vinul, care știe să aprecieze imaginea senzorială a unui vin, putând să propună cea mai bună asociere cu un meniu”.

Codul Ocupațional din România,  definește somelierul astfel: „Somelierul se ocupă, în special, cu servirea vinurilor și a celorlalte băuturi (aperitive, digestive și nealcoolice), participă la aprovizionarea cu vinuri și cu celelalte băuturi, precum și la întocmirea listelor. Organizează și gestionează pivnița de vinuri.”

Meseria de somelier implică multă experiență și o multitudine de cunoștiințe despre vinuri și mâncăruri (în special despre ingredientele folosite la preparare) pentru a le putea asocia. Un somelier experimentat poate ghici caracteristicile unui vin doar prin observarea culorii acestuia.

Somelierul este parte integrantă a identității restaurantului, participând la crearea și menținerea renumelui acestuia de aceea marile restaurante sunt extrem de riguroase în alegerea somelierului.

Nu numai că ne ghidează în alegerea unui vin, dar ne şi împărtăşeşte din vastele sale cunoştinţe despre acest lichid miraculos care a stârnit războaie, a făcut pace, a unit sau dezbinat popoare şi ascunde multe legende…„ in vino veritas” – cum spuneau anticii.

 

 

Somelier,

Inginer Zenaida Costea

About Post Author

Împărtășește dragostea

Leave a Reply

Like our facebook page to receive future updates.


%d