Credite pentru nevoi personale acordate membrilor C.A.R. Învățământ Berești

Loading

Bazele creditului mutual au fost puse în Europa în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.  Ideea era, și este și acum, ca persoanele membre ale unor astfel de asociații să își pună la un loc o parte din economii, ca mai apoi la nevoie să facă împrumuturi cu dobânzi convenabile din această sursă proprie.

Și în țara noastră au apărut astfel de asociații ale salariaților din diverse domenii: C.F.R., învățământ, sănătate, tipografie, etc., purtând denumiri diferite: asociații de credit popular, societăți de economie și creditare, case de ajutor reciproc.

Ultima denumire s-a păstrat și apoi legiferat, pentru asociațiile salariaților, ale pensionarilor, pentru creditare mutuală. În regimul comunist acestea au funcționat sub tutela sindicatelor, ca după 1990 să devină autonome, constituindu-se la nivel național, Uniunea Națională a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaților din România. 

 

Casa de Ajutor Reciproc Învățământ Berești a luat ființă prin asocierea salariaților din cadrul Liceului „Paul Bujor” Berești, consfințită prin Hotărârea judecătorească nr. 1/ 1998 a Judecătoriei Târgu Bujor, urmând să deservească personalului  liceului din Berești și școlile din localitățile limitrofe. 

Ulterior, la solicitarea salariaților din alte domenii de activitate, administrație, sănătate, comerț, poliție, firme private, Consiliul director a decis să primească membri care îndeplineau condițiile statutare și din afara învățământului, înscriindu-ne astfel în categoria asociațiilor care lucrează pentru comunitatea locală, pentru interesele cetățenilor. 

An de an numărul membrilor a crescut, ca urmare a satisfacerii prompte a nevoilor de împrumut. Creșterea numerică a dus la creșterea puterii economice prin fondurile sociale ale membrilor și implicit la creșterea plafonului maxim de împrumut și a perioadei de rambursare.

La propunerea Uniunii Teritoriale Județene a Caselor de Ajutor Reciproc Galați, la care suntem afiliați de la înființare, în anul 2014, ne-am unit prin absorbție cu C.A.R. Spitalul Târgu Bujor, care avea un număr de numai 54 de membri și nici perspective de dezvoltare, păstrându-ne vechea denumire, și constituind la Târgu Bujor un punct de lucru într-un spațiu închiriat  de la fosta Cooperativă meșteșugărească. Am primit un sprijin real din partea regretatului domn profesor Costică Horghidan care a reușit să tripleze numărul membrilor la Târgu Bujor în decurs de doi ani. 

În prezent avem peste 1600 de membri din care peste 1250 în zona Berești și peste 350 la Punctul de lucru de la Târgu Bujor, provenind din diverse domenii de activitate,  sau pensionari. Potrivit statutului de funcționare, se pot înscrie la „C.A.R. Învățământ Berești” cetățeni care domiciliază în zona Berești – Târgu Bujor, cu vârsta între 18-70 de ani și care realizează venituri permanente indiferent de domeniul de activitate.

Aceștia se pot adresa la sediul central din Berești, strada Trandafirilor 198, bloc Hermes, parter și la Punctul de lucru de la Târgu Bujor, strada General Eremia Grigorescu nr. 80, bloc A2 Scara 2, parter.

Un membru beneficiază de un împrumut echivalent cu de până la 4 ori fondul social acumulat, plafonul maxim pe care ni-l putem permite fiind de 20.000 lei pe o perioadă de 36 luni, la o dobândă reală de 6,62% pe an. Atât împrumuturile, cât și plata ratelor se pot face prin virare directă în contul bancar indicat de membrul C.A.R  sau, în cazul ratelor datorate,  în contul „C.A.R. Învățământ Berești”.

Lucrăm mai puțin cu numerar, sumele încasate într-o zi, de regulă sunt acordate ca împrumut solicitanților în aceeași zi, excedentul fiind depus la agențiile C.E.C.

Ca rezultate și evoluție, ne situăm în rândul primelor nouă case, din totalul de 38 de case  din cadrul U.T.J.C.A.R.S., Galați la care suntem afiliați. Am acordat în 2019 un număr de 691  împrumuturi în valoare totală de aproximativ 4.800.000 lei.  Întreaga activitate este controlată  de o comisie proprie de cenzori, de către U.T.J.C.A.R.S. Galați cât și de U.N.C.A.R.S. din România. Prezentăm rapoarte anuale atât la Direcția Generală a Finanțelor Publice cât și la Banca Națională a României. Activitatea curentă este deservită de trei salariați; doi cu normă întreagă la Berești și unul cu ¾ normă la Târgu Bujor. 

Dacă din partea salariaților, membrii C.A.R. așteaptă ca aceștia să fie corecți și prompți în a le rezolva cererile, a le gestiona corespunzător fondurile încredințate, iar Consiliul director și  salariații casei așteaptă ca membrii să restituie la termenele stabilite ratele deoarece numai așa ne putem ajuta reciproc, așa cum e și denumirea acestui tip de asociere. Sursa împrumuturilor o constituie fondurile noastre puse la un loc. Astăzi ai tu nevoie de un împrumut, mâine are nevoie celălalt. Cine nu respectă acest principiu atât de simplu nu are ce căuta în această asociere. Se recuperează sumele datorate, inclusiv prin executare silită, și cetățeanul respectiv este exclus din C.A.R.   

 

 

Dacă aveți nevoie de credite, aveți încredere în noi!

Dacă sunteți oameni de cuvânt, veniți alături de noi!

Cu cât suntem mai mulți cu atât suntem mai puternici! 

 

Prof. Mihai Talașman,

 Președinte „C.A.R. Învățământ Berești”

About Post Author

Împărtășește dragostea

Leave a Reply

Like our facebook page to receive future updates.