EUTANASIA – O DILEMĂ MORALĂ
Eutanasia este o procedură acceptată pentru animale în Romania, dar suntem oare pregătiți să ne-o asumăm pe deplin, noi proprietarii, „părinții” animalelor?
Termenul de eutanasie provine din limba greacă („eu” care înseamnă bine și „thanatos” ce înseamnă moarte). O „moarte bună” ar putea fi și aceea care se produce cu un minim de durere și suferință.
În fapt, reprezintă actul de inducere de către om a morții animalului. Este o responsabilitate a noastră, ca medici veterinari și ființe umane, să ne asigurăm ca, atunci când se impune să luăm viața unui animal, acest fapt să se săvârșească cu respect și cu cât mai puțină suferință și durere este posibil.
Nimeni nu ne învăță cum să facem față stărilor care ne încearcă atunci când suntem puși într-o astfel de situație. Și eu, la fel ca și ceilalți medici veterinari, am fost nevoită să învăț singură. Prima eutanasie nu se uită niciodată, așa cum nu putem uita nimic din ce ni se întâmplă pentru prima oară în viață.
Prima experiență de acest fel mi-a impus să depășesc stări și emoții foarte intense, astfel încât să reușesc să nu izbucnesc în plâns în fața proprietarului.
Când te apropii de animal, constați iremediabilul și iei decizia, tremură ceva în tine, ai zeci de gânduri, spui o rugăciune în gând, atât pentru liniștea animalului, cât și de iertare că i-ai întrerupt viața. Ca medic, îți trebuie mult discernământ să poți lua această decizie.
În calitate de proprietar, de asemenea, e nevoie de multă stăpânire de sine căci este dureros să decizi eutanasierea animalului de companie alături de care ai trăit atâtea momente fericite ale vieții. Însă, cel mai egoist lucru pe care îl putem face este să prelungim agonia animalului bolnav incurabil sau foarte bătrân și suferind de multe afecțiuni.
În luarea acestei decizii trebuie luați în calcul mai mulți factori. Consider că am avut tăria să discern cu acuratețe cazurile ce într-adevăr necesitau eutanasie de cele solicitate din comoditatea proprietarului. Niciodată nu iau o hotărâre de eutanasie până nu examinez amănunțit animalul. Există, din păcate, și clienți care doar pentru că nu mai vor animalul se hotărăsc să îl eutanasieze. Este o obligație a noastră, a medicilor, să luăm în mod rațional o astfel de decizie cu o încărcătură sufletească atât de mare.
Eutanasia implică și latura noastră emoțională, chiar dacă acel animal nu ne aparține. Este o procedură dificilă și nu devine mai ușoară, indiferent câte eutanasii ai fost nevoit să faci.
Eutanasia e un act ce implică trei suflete, oricât ar încerca proprietarul să plaseze pe deplin decizia medicului: al tău, al animalului și al medicului veterinar și nu e ușor pentru niciunul.
Decizia eutanasierii nu e niciodată ușoară, nici atunci când este în totalitate necesară. Sterilizați, creșteți cu dragoste animalele! Fiți responsabili și asumați!
Dr. veterinar Alis Radu,
Cabinet medical veterinar Târgu Bujor