STROP DE AER

Loading

O picătură de inspirație

Un inginer software, Luchian Alexandru, îngrijorat de poluarea din marile orașe, a lansat „Strop de aer”, un proiect de monitorizare a calității aerului în toată România.

Alexandru a absolvit facultatea de Automatizări și Calculatoare de la Universitatea Gheorghe Asachi din Iași și a terminat masteratul la Facultatea de Electronică și Telecomunicații la aceeași universitate. Are 10 ani de experiență în software industrial și este pasionat de electronică și programarea sistemelor embedded. De doi ani a început să studieze calitatea aerului și a decis să pornească singur proiectul „Strop de Aer”.

Alexandru a studiat majoritatea senzorilor low-cost de pe piață înainte să aleagă varianta potrivită pentru proiect.

Carcasa senzorului a cunoscut multe variante până a ajuns la forma sa actuală.

Varianta finală a senzorului ce se dorește răspândit la nivel național, rezolvă problemele infiltrării de apă (poate fi montat sub cerul liber), problema condensării (valorile măsurate sunt crescute când umiditatea crește peste 70% – ceață) și problema fluxului de aer și evacuarea acestuia în afara cutiei.

Datele măsurate sunt trimise către 3 platforme independente și sunt disponibile oricărui cetățean.

PLATFORMA – https://stropdeaer.aqi.eco/ro

Vine în ajutorul utilizatorului și traduce valorile tehnice măsurate (  µg/m3 ) pe înțelesul tuturor (atât prin culori emblematice „Culoarea Verde”– reprezentând nivelul de poluare scăzut, cât și prin sintagme precum Nivel Poluare –  „Foarte Scăzut”).

Fiecare cetățean se poate implica activ în monitorizarea calității aerului, prin achiziționarea și montarea unui modul ce măsoară cantitatea pulberilor aflate în suspensie PM2.5 si PM10.

Senzorii sunt disponibili pe pagina proiectului http://www.stropdeaer.ro/  (gata configurați si testați) la secțiunea Magazin.

„Rețeaua civică se poate mări doar dacă cetățeanul de rând își cumpără sau configurează un senzor și îl montează la el acasă. Ideea proiectului este monitorizarea la nivel micro, de stradă, de bloc pentru informații detaliate despre calitatea aerului pe care îl respirăm”, completează Alexandru.

 

Vă interesează calitatea aerului pe care-l respirați și vreți să vă implicați activ în acest proiect?

Fii primul din comunitatea ta (Târgu Bujor și Berești) și montează un senzor de măsurare a calității aerului!

 

 

Ionuț Procop

 

About Post Author

Împărtășește dragostea

Leave a Reply

Like our facebook page to receive future updates.