O altfel de epidemie
Întotdeauna îi credem izolați acolo, în lumea inocenței, fără temeri, fără gânduri, fără întrebări serioase, fără probleme. Îi vedem implicați în universul ludicului și credem că pentru ei totul e o joacă și nu înțeleg mare lucru din tot ceea ce se întâmplă. Asta credem noi adulții, dar în realitate, copiii noștri sunt inteligenți, maturi și înțeleg absolut totul pentru că trăiesc într-o lume în care nu te poți izola de realitate, nici măcar dacă ești un copil!…
Pentru „a deforma” cât de puțin sensul adevărat al cuvântului „epidemie” în mintea și sufletul copiilor, le-am propus să creăm împreună o altfel de epidemie. Am pornit de la un joc simplu, „Cuvinte potrivite”. Am căutat rime pentru acest cuvânt și am găsit: bucurie, fantezie, prietenie, veselie, omenie, mărinimie și altele. Am ales unul dintre acestea și am numit-o „Epidemie de prietenie”. Ideea noastră a luat forma unei reviste virtuale, în care cei mici au avut șansa de a transpune gânduri și sentimente în propriile creații. Astfel, au conștientizat și mai bine cât de importanți sunt oamenii din jurul nostru și relațiile cu aceștia. Dezinvoltura, sinceritatea și maturitatea pe care au dovedit-o în creațiile lor sunt uimitoare.
Putem învăța multe de la copiii noștri! Haideți să le urmăm exemplul! Haideți să răspândim și noi adulții în comunitatea noastră o altfel de epidemie. O epidemie de omenie! De dărnicie! Să decretăm o ordonanță militară prin care nimeni nu mai are voie să folosească cuvântul „eu”. Eu sunt bine!…Nu! Noi suntem bine! Eu mă protejez!…Nu! Noi ne protejăm și avem grijă de cei de lângă noi. Noi nu putem fi indiferenți! Noi ne putem implica!
Prof. Ingrid-Alina Popa
Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu”-Tg. Bujor