ing. Marian Maxim – UN INGINER GOSPODAR

Loading

UN INGINER GOSPODAR

PENTRU UN BLOC FRUMOS

Cum arată în momentul de față scara ta de bloc? Ești printre cei care o tranzitează fără nici un alt gând în drumul spre apartament sau, dimpotrivă, cel puțin pe palierul pe care locuiești decorezi cum știi tu mai bine spațiul ca să pară mai familiar, mai prietenos, mai luminos? De oricare parte a baricadei ai fi, scara de bloc este mai degrabă un loc de care nu ne pasă în mod deosebit și pe care nu îl vedem drept o continuare a spațiului în care locuim.

De la această constatare a pornit Marian Maxim proiectul de reabilitate a scării de bloc, prin care și-a dorit să dea viață unor spații care, de obicei, nu prezintă un interes foarte mare pentru noi.

Omul gospodar se cunoaște de la ușă. De la ușa blocului.

Mă numesc Marian Maxim și sunt din Galați. Am o diplomă de inginer, iar de curând am absolvit un master în „Materiale Avansate și Tehnologii Inovative”. Sunt un om simplu care locuiește la bloc. Am 43 de ani, sunt căsătorit și am un copil frumos. Lucrez într-o companie mare, îmi place ceea ce fac, atât pe plan profesional, cât și în viața de zi cu zi. Sunt tot timpul în mișcare și îmi place să fiu provocat.

Sunt șef de scară al unui bloc vechi de 55 de ani, situat în cartierul Țiglina 3. Am vrut să fac mai mult pentru mediul în care trăiesc, astfel că în urmă cu trei ani a început una dintre cele mai mari provocări: modernizarea scării mele de bloc. Consider că este important să îți placă locul în care trăiești, pentru mine curățenia, ordinea și lucrul bine făcut contează foarte mult, iar expresia „Nu se poate!” nu există. Nu din orgoliu sau mândrie am ales să fac asta, ci pentru că îmi place să vin cu drag acasă, să locuiesc într-un mediu curat și modern. Am avut încredere că fiecare lucru are valoare și fiecare zâmbet primit a contat.

Omul modern a dorit să locuiască la bloc. Dar ce are atât de special un bloc? Multe sunt elementele care fac din scara de bloc ceea ce este, chiar şi în variantele mai sărăcăcioase. Zugrăveala pereţilor, plantele scării, avizierul comunitar, cât și cutiile poștale ne determină încă de la intrare să punem o etichetă. Avem puterea de a pune o etichetă frumoasă!

Renovarea unei scări de bloc presupune, în afară de zugrăvirea pereţilor şi refacerea spaţiului de intrare în bloc, schimbarea cutiilor poştale, înlocuirea tâmplăriei vechi din lemn cu una modernă tip termopan şi asigurarea unei iluminări cu costuri reduse. Astfel, facturile lunare pentru curent electric ale blocului s-au redus cu peste 70%. De curând am finalizat și lucrările de reabilitare a subsolului blocului. Lucrările au constat în refacerea iluminatului, eliminarea pierderilor de apă, curățenie și igienizare. A ieșit foarte bine, chiar mult peste așteptări, pentru că am colaborat atât cu vecinii, cât și cu o echipă de profesioniști!

Cutiile de scrisori au fost și ele recondiționate. Chiar dacă pentru mulți ele par deșuete în era internetului, când comunicarea se face mai mult online, am constatat că oamenii își verifică cutiile cu scrisori la fiecare două-trei zile. Proiectul-pilot, demarat de mine, îl consider o reușită personală și locatarii au fost încântați de rezultatul final.

Fără îndoială că recunoașterea de către Primăria Municipiului Galați a eforturilor comune depuse în cadrul proiectului „Reabilitare și Modernizare Scara de Bloc” a însemnat foarte mult, atât pentru mine, cât și pentru vecinii care s-au implicat. A reprezentat o recunoaștere a muncii și eforturilor depuse și o încurajare pentru continuarea acestor tipuri de acțiuni, precum și promovarea lor în comunitate.

În 2020, îmi doresc să continui și să devenim un exemplu bun de urmat. Va fi, așadar, un an plin și dificil. Deocamdată, cel mai frumos și sigur lucru pe care îl putem face acum pentru cei dragi nouă este să Stăm Acasă și să pregătim în tot acest timp viitoarele proiecte.

 

aprecieri și diplome

Nominalizat la „Gala Comunității Gălățene”, categoria Lider Gălățean „de acasă”;

– Certificat Colțul Verde;

– Certificat de voluntar în lupta cu COVID-19;

– Diploma „Gospodarul Cartierului”.

About Post Author

Împărtășește dragostea

Leave a Reply

Like our facebook page to receive future updates.


%d bloggers like this: