De la ambiție la o pâine caldă. Brutăria din Târgu Bujor, o afacere locală cu finanțare guvernamentală
Când prietenii te provoacă și te încurajează să îi urmezi și în afaceri, atunci lucrurile devin mai ușoare. Până să ajungi la acte.
Andrei Cîrjan, bujorean 100%, ne împărtășește în rândurile următoare cum a fost experiența unui proiect cu Fonduri Guvernamentale într-o țară care se pierde mult în birocrație.
La 30 de ani, acum un an, deschide brutăria din Târgu Bujor printr-un proiect guvernamental care trebuie completat cu finanțe proprii. Cumpără utilaje de ultimă generație din Italia și face cea mai bună pâine din oraș, într-un spațiu renovat, curat și cu dotări moderne.
A creat 10 locuri de muncă în oraș și se implică, de fiecare dată când are ocazia în proiecte sociale și campanii umanitare.
Știu că ai fost plecat mulți ani în străinătate. Cum ai decis să te întorci acasă?
Așa este, am fost plecat în diverse țări, dar doar cu afaceri ocazionale sau vacanțe de scurtă durată. Am considerat că se pot face bani și în România, atâta timp cât îți dorești acest lucru și dacă ești suficient de puternic pentru a lupta cu toate piedicile puse de acest sistem bolnav .
Cum a fost experiența întregului proiect? De la idee la prima pâine livrată?
De la idee până la prima pâine a fost un drum lung și foarte dificil. Pe lângă banii primiți de la Guvern, a fost nevoie să mai investesc și din resurse proprii, dar toată suma tot nu era suficientă încât să cumpăr utilajele din România. Astfel că a fost nevoie să cumpăr utilajele direct de la producătorii din Italia, ceea ce a dus la alte acte, la un termen de livrare depășit cu 3 luni și la riscul să pierd întregul proiect. Insistențele mele și determinarea au întrecut însă neseriozitatea unor furnizori și mai ales birocrația. Au fost foarte multe hârtii, nenumărate drumuri la Registrul Comerțului, la Biroul de Traduceri și alte instituții, certificate de conformitate obținute cu greu de la italieni, etc. Partea tragi-comică este că după ce am obținut cu greu toate certificatele, la depunerea actelor mi s-a spus că nu aveam nevoie de toate…
Cum ți-a venit ideea să deschizi o brutărie?
Prietenul meu care are o brutărie cu produse foarte bune în Tecuci m-a încurajat să deschid și eu una și m-a susținut foarte mult de la început. De asemenea, experiența lui m-a ajutat.
Care este secretul unei afaceri reușite pe piața locală, unde devii concurent?
Secretul unei afaceri de succes pe plan local cred că este în primul implicarea ta personală: trebuie să pui suflet și onoare în ceea ce faci, și nu în ultimul rând să ai o calitate superioară și un preț bun.
Cum simți sprijinul comunității? Cum au primit oamenii ideea ta?
Sprijinul societății, ca peste tot, îl reprezintă în primul rând aprecierea oamenilor care văd efortul făcut și laudă inițiativele.
Faptul că eu am ales drumul mai greu, de a câștiga un ban cinstit, îmi definește onoarea ca om și acest lucrul este apreciat în comunitate. Bineînțeles că sunt și oameni care găsesc mereu un cusur, dar am învățat să trec peste aceste răutăți și să îmi continui povestea mea.
Ce sfaturi ai pentru tinerii antreprenori ?
Să aibă răbdare și determinare. E un drum greu la început, dar consider că te maturizezi foarte mult și devii un om responsabil. Înveți lucruri noi și te dezvolți ca om. Cu toții începem de undeva…
A consemnat,
Corina Carp