Lorena Adriana Constantin – campioana la canotaj din Berești
Lorena Constantin este campioană la canotaj. Mulți văd acest sport ca fiind inabordabil pentru un copil dintr-un orășel micuț. Dar acolo se găsesc multe diamante care doar așteaptă să fie șlefuite de către oamenii potriviți. Lorena a fost descoperită pe băncile școlii, acum 4 ani, odată cu recrutarea noilor talente de către antrenorii de canotaj de la clubul Știința Universitatea Constanța. Deși nu știa mare lucru despre acest sport, a spus „Da” fără ezitare când antrenorii au întrebat-o dacă dorește să practice acest sport. Cu susținerea părinților și un entuziasm de adolescent, Lorena și-a făcut bagajele și s-a mutat la Constanța.
Cu bucurie, a decis să ne împărtășească din experiența ei, în rândurile de mai jos.
Draga noastră, am vrea să ne împărtășești din experiența ta de sportivă de performanță! Ne poți spune cum a început drumul tău spre o carieră în sport?
Mă numesc Constantin Lorena Adriana, am 19 ani și sunt originară din orașul Berești. Totul a început la 14 ani când în ușa clasei în care învățam a apărut un domn înalt însoțit de o doamnă, la fel de înaltă, care ne-au rugat să ne ridicăm din bănci pentru a ne putea observa înălțimea, cred. Când au ajuns în dreptul meu m-au întrebat dacă nu aș vrea să încerc un sport, despre care nu auzisem până atunci mare lucru. Acest sport era canotajul. Am răspuns afirmativ fără să stau pe gânduri. Ajunsă acasă am discutat cu părinții mei. Aceștia m-au susținut în tot ce mi-am propus să fac și au fost de acord să plec de acasă.
Unde ai început să practici acest frumos și inedit sport?
În câteva zile mi-am făcut bagajul și am plecat la Constanța cu tatăl meu, loc în care mi-am petrecut 3 ani din cariera mea sportivă alături de antrenorii Grijuc Georgeta, Grijuc Marian și Daniela Bâlbâie, care m-au inițiat și m-au învățat tot ce ține de canotaj: tehnică, vâslit pe apă, dar mai ales, lucru în echipă.
Ai avut parte de satisfacții de când practici canotaj? Poți enumera câteva dintre rezultatele obținute cu echipa din care faci parte!
Practic acest sport de 4 ani și 5 luni și am câteva rezultate cu care mă mândresc, cum ar fi: locul 2 la Campionatul European de la Gravelines, Franța, o medalie de bronz la Campionatul Mondial de la Racice, Cehia. Ambele medalii fiind obținute în barca de 8+1 la juniori. O altă reușită este medalia obținută la Cupa Mondială de seniori de la Plovdiv, Bulgaria, tot medalie de bronz în barca de 8+1. Cea mai importantă reușită o constituie câștigarea medaliei de aur la Campionatul Balcanic, în barca de 4- (4 rame), și o medalie de argint în barca de 8+1, ambele obținute la Plovdiv, Bulgaria, în ultimul an de junioare.
Unde te afli în prezent?
În prezent sunt componentă a lotului de tineret al echipei naționale de canotaj care este centralizat la Snagov 10-11 luni pe an.
Poate vor fi copii ce vor dori să îți urmeze exemplul. Ai vrea să le povestești cum arată o zi din viața ta ca sportiv?
Aș fi mândră dacă exemplul meu poate inspira alți copii din comunitatea noastră. Este important de spus că viața de sportiv este frumoasă, mai ales când apar rezultatele, dar și grea, deoarece în spatele lor este foarte multă muncă. Probabil că sunt mulți care consideră că a face sport este foarte ușor, că doar mergi la antrenament câteva ore, apoi ai toată ziua liberă și poți face tot ce îți dorești. Ei bine, dragii mei, nu e chiar atât de ușor!
Viața unui sportiv de performanță se învârte în jurul antrenamentelor și a competițiilor. Credeți că e atât de ușor cum spun unii să ai 2 antrenamente în fiecare zi, să te întorci de la unul, să faci un duș, să mănânci ceva, nu chiar ceea ce ai vrea, apoi să te pui să te odihnești 2 ore, care se dovedesc să nu țină cu tine și trec ca și cum ar trece 10 minute? Seara, când vii rupt de la cel de al doilea antrenament, să faci aceleași lucruri ca și după primul antrenament? Și apoi, când te pui în sfârșit în pat, să realizezi că a mai trecut o zi și că în puțin timp te vei trezi din nou să o iei de la capăt iar și iar…
Dar da…viața de sportiv are și părțile ei frumoase. Nimic nu se compară cu satisfacția pe care o ai când câștigi o competiție, când ți-ai făcut un record personal pe care nu mai credeai că o să-l bați sau satisfacția pe care o simți din simplul fapt că ai avut un antrenament reușit și că ai dat tot ce ai avut pentru ați îndeplini scopul! Nimic nu poate egala fericirea pe care o simți când faci ceea ce îți place și fericirea pe care o simți când știi că ai dat tot ce ai putut la fiecare antrenament și competiție! Acestea sunt nemărginite… Emoțiile pe care le simți înaintea fiecărei competiții…Toate acestea fac parte din viața de sportiv de performanță, o viața foarte frumoasă, dar la fel de grea!
În încheiere ai un sfat pentru tinerii ce încă nu au curajul de a începe un sport?
Nu cred că sunt eu în măsură să dau sfaturi, dar dacă reflectez la cum a evoluat viața mea de când practic acest sport, pot să îi încurajez pe toți ce doresc să încerce să practice un sport, oricare ar fi acesta, deoarece sportul te învaţă să ai caracter, să joci după reguli și să le respecți, să știi ce înseamnă să câștigi și să pierzi. Totodată, te învaţă ce este viaţa și te dezvoltă fizic, dar și psihic.
Felicitări pentru reușitele de până acum!
Îți dorim succes în continuare!
A consemnat,
Ana-Maria Băican