Haiku-ul – „Poemul unei răsuflări”
„licurici aprinși –
felinare campestre
sparg smoala nopții”
Versurile de mai sus aparțin unui împătimit al cărții, Mihai Talașman. Acesta s-a născut la 27 mai 1950 în satul Prodănești din județul Galați.
Este absolvent al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, Facultatea de Istorie – Filozofie.
Și-a dedicat toată viața școlii, fiind unul dintre cei mai dedicați profesori ai Liceului „Paul Bujor” din Berești. De asemenea, a ocupat o bună perioadă de timp funcția de inspector școlar, dar și pe cea de director al Liceului „Paul Bujor” , iar din 2015 este pensionar.
Revenind la pasiunea dumnealui pentru poezie, aceasta s-a concretizat, la insistențele celor apropiați, într-un mic volum de kaiku – „Licurici aprinși”, apărut la Editura Pim din Iași, în 2019.
Haiku este un gen de poezie tradițională japoneză cu formă fixă, cel mai popular tip de poezie din Japonia, răspândită și peste granițele ei, dar nu foarte cunoscută la noi în țară.
Deși are nu mai mult de 80 de pagini, volumul domnului Talașman emană originalitate, reușind să exprime foarte multe prin cuvinte foarte puține. Mesajul poeziilor te răvășește, versurile fiind la limita dintre poezie şi semnificaţie.
Reverență în fața măiestriei de a compune asemenea versuri!
Ana-Maria Băican