Ioniță Benea – pictor și grafician din zona Tîrgu Bujor

Loading

„Pictura este muzica sufletului”

 

Pictorul și graficianul Ioniță Benea s-a născut la 6 octombrie 1951 în comuna Măstăcani, județul Galați, dar trăiește și creează în orașul Tîrgu Bujor. Poate nu întâmplător este născut toamna, când culorile vinului rubiniu se îmbină cu ruginiul frunzelor de vii, când perele coapte îți mângâie gustul  și îți invadează sufletul.

 

A debutat în 1972 cu expoziții personale în Tîrgu Bujor și Galați și a expus de atunci în mod constant, fie în cadrul unor expoziții personale, fie de grup. De asemenea,  a realizat ilustrare de carte pentru diferite edituri sau reproduceri în cadrul unor reviste. 

De la o manifestare la alta, creația artistului a evoluat căpătând tot mai multe elemente specifice, diversificându-se motivele și temele tratate, iar mijloacele de exprimare fiind mai complexe.

Co-fondator al unor cenacluri de artă, având o expoziție personală la Centru Cultural TreKenteu din Orasul Aalborg – Danemarca (2005), prezent vreme de cinci ani la Bienala de la Buzău, apreciat de criticul gălățean Corneliu Stoica,  precum și de criticul de artă Valentin Ciucă, artistul a devenit repede cunoscut prin lucrările lui de inspirație bizantină, precum și al unor peisaje moderniste pictate la Veneția și în Spania. Pictura și grafica sa au predilecție către peisaj, compoziție sau natură statică.

 

Dintre expozițiile sale remarcăm: „Parfum de epocă” –  expoziție care a avut loc în sala mare a bibliotecii din Târgu Bujor și „Locuri și personaje” în care ne pierdem ușor printre grupurile statuare de personaje și casele care capătă viață, întrebându-ne dacă una dintre acestea n-ar fi chiar casa noastră din dulcele târgșor al Bujorului. Fiecare personaj capătă viață și te transpune într-o poveste în care te poți regăsi cu amintirile proprii, cu iubirile de mult apuse. Este o reîntoarcere la origini prin personajele migălite cu talent și dragoste. Expresia fețelor, energia pe care o sugerează, exprimă însăși viața. Lăutari, colindători, bufoni, te duc într-un spațiu feric și mistic, o infuzie de culoare și mister.

Elementele care-i individualizează opera fac din Ioniță Benea un artist desăvârșit. Suntem mândri că este „de-al nostru” și sperăm să facă mereu parte din marea familie a bujorenilor!

Gabriela Bușilă

 

About Post Author

Împărtășește dragostea

Leave a Reply

Like our facebook page to receive future updates.