SFATUL MEDICULUI – BOALA DE REFLUX GASTROESOFAGIAN

Loading

Este una dintre cele mai răspândite boli ale sistemului digestiv. În funcție de continent, incidența ei diferă. În Europa, studiile arată că un procent de până la 26 % din populație suferă de aceasta boală. Afectează atât tinerii, cât și vârstnicii-femei sau bărbați.

 

Simptomele ei sunt următoarele: pirozisul (senzația de arsură pe piept) este cel mai frecvent simptom întâlnit la pacienții care suferă de această boală ( aproximativ 70% dintre pacienți prezintă pirozis), greață, regurgitații (întoarcerea înapoi în esofag a alimentelor înghițite), dificultate la înghițire, durere în piept, tuse seacă, în special pe parcursul nopții, alergii în sfera ORL (strănut, senzație de mâncărime sau usturime la nivelul ochilor și nasului), senzație de nod în gât sau gust acru/metalic, eructații (râgâieli).

Pacienții pot prezenta unul sau mai multe simptome. Frecvența acestora poate fi de la zilnică până la o dată pe săptămână, lună  sau de câteva ori pe an.

Cauzele pot fi multiple, dar adesea cauza principală este închiderea incompletă a orificiului dintre esofag și stomac care, în mod normal împiedică reîntoarcerea conținutului stomacal în esofag. Presiunea abdominală mare, dată de obezitate, sarcină sau efort fizic ce necesită încordarea abdomenului sau aplecarea corpului, pot fi cauze ale refluxului gastroesofagian.

Regimul alimentar constă în evitarea preparatelor prăjite, picante, acidulate, dulci, tocături, afumături, murături, a cafelei sau a alcoolului. Deși fructele și legumele sunt alimente sănătoase și multi recomandă consumarea lor regulat, în boala de reflux această regulă nu se aplică. Fructele și legumele crude stimulează secreția acidă a stomacului și nu fac decât să înrăutățească simptomele, de aceea vegetalele trebuie fierte sau coapte, iar cele care nu pot fi supuse unui proces termic vor fi înlăturate complet din alimentație. Roșia și toate derivatele din ea vor fi eliminate complet, roșia fiind acidă în toate formele ei de preparare.

Un mare și important rol îl joacă prezența stresului. Câteodată, chiar cu un regim alimentar foarte strict și tratament medicamentos, stresul poate să provoace reflux gastroesofagian.

În general, boala de reflux gastroesofagian este una benignă, dar care, din păcate nu se vindecă. Boala de reflux gastroesofagian este prezentă toată viața. Sunt unele complicații care pot apărea, dacă boala nu este tratată corespunzător. Sunt situații în care inflamația esofagului este atât de mare, încât alimentele nu vor mai putea trece în stomac, iar în timp poate apărea cancerul esofagian.

Sfatul medicului:

  • Dacă prezentați simptome ale bolii de reflux, consultați medicul specialist care să vă îndrume către tratament de specialitate și investigații suplimentare, dacă este necesar.
  • Mesele trebuie să fie mici și dese, ultima masă să fie cu 2-3 ore înainte de culcare. Nu vă întindeți în pat imediat după ce ați mâncat și dormiți, dacă se poate, cu capul puțin mai ridicat. Fumatul este interzis!

 

Medic specialist gastroenterolog,

Laura Pavel

Clinica Medlife Galați-Brăila-Iași

 

About Post Author

Împărtășește dragostea

Leave a Reply

Like our facebook page to receive future updates.


%d