Cel mai important nutrient pentru energie și sănătate – partea I
După cum sigur știi, corpul tău are nevoie de nutrienți pentru a funcționa optim. Vitaminele și mineralele sunt cei mai cunoscuți nutrienți. Fără ele corpul tău ar îmbătrâni rapid, ar dezvolta carențe și, în timp, aceste carențe ar putea duce la simptome neplăcute și chiar la boli grave. Aceștia nu sunt decât o parte din nutrienții de care are nevoie corpul tău.
Există o categorie de nutrienți mult mai importantă decât cele menționate mai sus și, din păcate, nu se prea discută de ea nici la școală și nici în mass-media de specialitate. Este vorba despre enzime.
Enzimele sunt niște substanțe naturale vitale, mai exact proteine, care se află în toate organismele vii. Ele au rolul de a controla și de a accelera reacțiile bio-chimice din organismul tău, câteodată până la câteva milioane de reacții pe secundă. Se mai numesc și bio-catalizatori. Fără enzime aceste reacții nu ar putea avea loc sau ar avea loc foarte încet. În acest fel ele reduc cantitatea de energie de care este nevoie pentru ca acele reacții să aibă loc.
Enzimele sunt responsabile de toate procesele metabolice care se întâmplă în organism, procese ce includ: producerea de energie, absorbția oxigenului, reducerea inflamației și vindecarea rănilor, absorbția nutrienților, eliminarea toxinelor, reglarea nivelurilor de hormoni, reglarea impulsurilor nervoase, funcționarea optimă a ADN-ului, digestia carbohidraților, a proteinelor și a grăsimilor și reglarea nivelului de colesterol și trigliceride, dizolvarea cheagurilor de sânge și încetinirea procesului de îmbătrânire, dar mai sunt și altele.
Închipuie-ți enzimele ca pe niște muncitori pe un șantier. Poți să ai cel mai bun arhitect, șef de șantier sau inginer constructor, dacă nu ai muncitori să toarne betonul, să înalțe structura de rezistență și să asculte de indicațiile șefilor pentru a produce o clădire funcțională și în termen. În același mod fără enzime organismul tău nu va putea funcționa așa cum îți dorești.
Enzimele pot fi împărțite în 3 categorii:
– enzime digestive – sunt enzimele care extrag nutrienții din alimente și elimină reziduurile;
– enzime metabolice – activează toate procesele metabolice și sunt implicate în producerea de energie și detoxifiere;
– enzime alimentare – se găsesc în alimentele crude/ neprocesate termic;
Este important de spus că organismul uman are o capacitate limitată de a crea enzime, iar asta poate constitui o problemă, iar dacă alimentația ta conține puțină mâncare crudă/ neprocesată termic sau deloc atunci gradul de utilizare a enzimelor existente crește corespunzător.
Mai mult, studiile arată că începând cu vârsta de 30 de ani producția de enzime a corpului scade cu 13 % în fiecare decadă de viață. În plus, odată cu creșterea în vârstă stomacul produce din ce în ce mai puțin acid clorhidric ce este esențial în activarea enzimelor digestive din stomac.
În timp, lipsa de enzime duce la oboseală cronică, probleme digestive, dezechilibre endocrine, glicemie ridicată, diabet, obezitate, nivel crescut de colesterol, probleme legate de stres, artrită și alte boli cronice. De aceea, modul cum iți utilizezi și reîmprospătezi nivelul de enzime va arăta nivelul tău de sănătate și longevitate.
În articolul următor vei afla cum să evaluezi dacă ai în alimentație necesarul de enzime și cum să îți conservi enzimele pentru a fi sigur că nivelul tău de energie și sănătate va rămâne ridicat pe termen lung.
Până atunci, Iubește-te pe tine însuți și rămâi Tânăr și Sănătos!
Cu bucurie,
Anca Alina Ionescu
Coach pentru sănătate și terapeut holistic
www.tanarsisanatos.ro