EDUCAȚIA ECOLOGICĂ LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ nr. 2, TÎRGU BUJOR
„Cine calcă și strivește frunzele unei plante, acela nu este în stare să iubească nici oamenii!”
Încă din cele mai vechi timpuri, natura ne-a atras pe toți prin farmecul și măreția deosebită, arhitectura structurală, culorile și nuanțele ei atât de armonios variate în spațiu și timp, prin liniștea și aerul curat ce ni-l oferă. Natura a constituit pentru omul de pretutindeni, ca și pentru români, locul unde și-a alinat durerile la vremuri grele, unde și-a oțelit puterile pentru a lupta împotriva dușmanilor, unde și-a zămislit proverbele, legendele, cântecele, unde și-a îngropat strămoșii.
De la natură avem ce învăța, avem motive de a o admira pentru frumusețea și dărnicia ei, dar în ultima vreme ne-am cam îndepărtat de ea. Ne va reprimi și ne putem împăca cu ea dacă avem sufletul deschis.
Problema ocrotirii mediului nu este numai o problemă națională, ci o problemă mondială, socială și individuală și, nu în ultimul rând, a conștiinței, bineînțeles dacă aceasta există.
Omul ar trebui să conștientizeze din ce în ce mai mult faptul că nu ocupă un loc privilegiat în natură ci, ca orice ființă vie, depinde de aceasta, este un element component al naturii. De aceea, omului îi revine sarcina de a proteja și îmbunătăți mediul înconjurător, de a preda generațiilor viitoare o planetă sănătoasă.
Responsabilitatea față de ceea ce se cheamă „educație ecologică” revine, în primul rând, școlilor și părinților, deoarece copiii sunt cei care, educați și instruiți, vor îndrepta ce am distrus noi. Ei vor veghea ca Pământul să fie mai curat, mai apărat.
În unitatea noastră școlară dragostea, respectul și prețuirea față de natură, se demonstrează și se realizează printr-o gamă variată de activități, începând cu preșcolarii și terminând cu elevii din ciclul gimnazial, tematica orelor de consiliere, dar și activități organizate în cadrul programului „Școala altfel”:
- plantare de puieți și amenajarea unui sector cu plante decorative în parcul școlii;
- construirea unor căsuțe pentru păsărele;
- activități de igienizare a spațiului aferent școlii și uneori și în comunitate;
- îngrijirea plantelor, colțul biologic vegetal, din interiorul școlii;
- activități care au drept scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la protecția mediului;
- activități prin care se omagiază ziua de 5 iunie, ziua internațională a mediului;
Ne place să credem că respectul față de natură nu trebuie să se rezume la simple declarații de „apărători ai naturii”, ci să fie demonstrat prin activități concrete. Acesta este unul din motivele ce a făcut ca elevii unității noastre să se constituie într-un cerc „Prietenii naturii – Bujorii”, care are un statut, un program de activități, dar și un „Jurământ al naturaliștilor”- imn al naturaliștilor (text – profesor Ana Tunaru). Revista școlii „Biorevista”, ce apare semestrial, vine să confirme faptul că în școala noastră avem „apărători ai naturii”
Statutul de ecologiști ai școlii „Grigore Hagiu” este confirmat și de faptul că unitatea noastră a fost implicată în derularea a două proiecte naționale care au avut printre obiective și pe cel de educație ecologică. Primul proiect „Cultură, civilizație, comunitate”, derulat în anul 2010, a avut ca parteneri școli din Brașov, Bacău, Oradea și Alba-Iulia. Cel de-al doilea proiect „Școala conectată la comunitate” din 2016 – organizat de fundația „ Noi orizonturi” din Cluj-Napoca.
De asemenea, admiterea unității noastre ca școală parteneră în două proiecte „Erasmus+” alături de școli din Franța, Portugalia, Spania, Italia, Polonia, Ungaria, a fost binevenită în contextul în care obiectivul principal al acestora a fost educația ecologică.
Să nu uităm!
Ceea ce facem în direcția protejării naturii, facem în primul rând pentru sănătatea noastră și a generațiilor ce vor urma. Este important să sădim în mintea și sufletul fiecărui cetățean conceptul că, omul, ca specie biologică, este dependent de natură și nu poate trăi în afara ei. Singura soluție pentru supraviețuirea omului pe Terra este asigurarea permanentă a unui parteneriat înțelept cu natura.
Naturaliștii din școala noastră lansează așadar un apel către toți locuitorii planetei:
„Conservarea naturii trebuie să ocupe un loc primordial în sistemul valorilor umane din domeniile științei, educației, culturii și economiei ”.
Director,
Școala Gimnazială nr. 2 „ Grigore Hagiu”, Târgu Bujor,
Vintilă Geta