De la fotbalul din curtea școlii la echipa națională

Loading

Maria Stamate este o tânără ambițioasă  care a crescut în Berești, unde a locuit până la 15 ani. Primii ani de școală i-a urmat în orașul natal, iar începând din clasa a X-a a urmat Liceul Sportiv din Galați. În prezent este studentă în anul  al III – lea la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Dunărea de Jos”.

Cu amabilitatea, firescul și sinceritatea de care a dat mereu dovadă, Maria a acceptat cu bucurie să ne răspundă câtorva întrebări.

Maria, spune-ne când ai descoperit pasiunea pentru fotbal?

Din ce mi-a povestit bunica, la 2 ani am spart lustra din sufragerie cu mingea. Tot la 2 ani, ne-am întâlnit cu un grup de fotbaliști pe stradă în Constanța care au scăpat mingea și  imediat mi-au sclipit ochii și fără să stau pe gânduri am dat un șut la minge de au rămas uimiți băieții. Deci…. A fost ceva cu fotbalul de mică! Îmi plăcea foarte mult să joc fotbal cu băieții. Nu mi-a plăcut să mă joc cu păpușile cum, de altfel, ar fi făcut o fată. Deși fotbalul era atracția principală, am început cu tenisul de masă, pe care l-am practicat timp de 3-4 ani antrenată de domnul profesor Berescu Claudiu. Din clasa a X-a am ales handbalul, pe care l-am practicat trei ani la Clubul Sportiv Școlar Galați sub îndrumarea doamnei Maria Lupu. Am început să practic fotbal într-un cadru organizat acum 3 ani și jumătate la Universitatea Galați, echipă ce activa în Liga secundă atunci, sub îndrumarea domnilor antrenori Alexandru Caracaș și Gabriel Călinescu. Până în acel moment, fotbalul pentru mine a fost doar la nivel de curtea școlii.

Ce modele profesionale te ghidează și de ce?

Modelul meu profesional este Laura Rus, fotbalistă originară din Bocșa, ce activează în campionatul Belgiei, la Anderlecht. Este una dintre cele mai experimentate fotbaliste din România. Îmi place pentru că are o carieră impresionantă în fotbalul feminin, dar mai ales deoarece este o persoană ambițioasă, muncitoare și care nu a uitat nicio clipă de unde a plecat.

Sunt convinsă că ai avut numeroase greutăți în drumul tău. Te-ai gândit la începuturile în acest domeniu că vei ajunge așa sus? Care sunt cele mai mari piedici pe care le-ai întâmpinat și cum ai reușit să le depășești?

Sinceră să fiu, nu m-am gândit că voi ajunge așa sus.  Nici măcar nu am visat că voi ajunge să port echipamentul echipei naționale, să îmi reprezint țara, să fiu pe teren și să-mi fie cântat imnul țării. Este un sentiment ce nu poate fi exprimat în cuvinte!

Puține persoane au crezut în mine la început. Am auzit mereu replici precum: „Nu vei ajunge nicăieri cu sportul!” sau „Sportul nu este de viitor!” și lista poate continua.
Cea mai importantă persoană din viața mea, bunica, m-a susținut și mă susține necondiționat, iar asta contează cel mai mult pentru mine. Ea mi-a dat puterea de a trece peste orice obstacol apărut în drumul meu. Deși nu a fost niciodată la un meci de al meu, pentru că nu suportă să vadă că mă lovesc, știu că mereu este cu gândul la mine și se roagă pentru mine atunci când am un meci sau când sunt plecată.

Ce distincții, premii individuale sau cu echipa ai obținut sau care sunt cele mai importante pentru tine?

Într-un timp atât de scurt și fiind un sport de echipă este mai greu să vii mereu cu un rezultat demn de podium, dar până acum putem menționa câștigarea campionatului Ligii a II-a în 2018, promovând totodată în Liga I, clasarea pe locul 4 în primul sezon din Liga I, am ajuns în semifinalele Cupei României, unde am pierdut împotriva echipei Vasas Femina din Odorheiul Secuiesc, locul 2 la Cupa Laura Rus (competiție de futsal), locul 2 tot la un turneu de futsal organizat în Timișoara, locul 4 la Turneul Final Four de futsal, jucând pentru echipa Raisa Timișoara, unde am obținut și două distincții: Cea mai tehnică jucătoare și Miss Futsal Final Four.

Ești plecată din Berești de cinci ani. Te mai simți legată de acest loc?

Bineînțeles că mă simt legată de acest loc și mă voi simți mereu. Este locul unde am crescut, dar mai ales că este locul unde a început „formarea” mea.

Transmite-le un mesaj copiilor, tinerilor din localitate!

Faceți sport, copii! Tehnologia a avansat foarte mult, bucuria de a face mișcare dispare și majoritatea tinerilor petrec zilnic ore bune pe telefon, tabletă sau calculator. Fiți adepții unui stil de viață sănătos și activ! Practicarea unui sport îmbunătățește starea fizică și mentală, concentrarea, atenția și aduce multe alte beneficii!

About Post Author

Împărtășește dragostea

Leave a Reply

Like our facebook page to receive future updates.


%d bloggers like this: