LUMINIȚA BERCEA, ȘCOLILE DE VARĂ PENTRU ELEVI

LUMINIȚA BERCEA

ȘCOLILE DE VARĂ PENTRU ELEVI

O DUBLĂ PERSPECTIVĂ, ÎMPĂRTĂȘITĂ DE LUMINIȚA BERCEA,

 

Încep prin a le mulțumi prietenilor care mi-au povestit că există o școală de vară pentru elevi, m-au făcut curioasă și astfel am participat și eu. A fost o experiență pe care mi-o amintesc în detaliu chiar și după 4 ani. 

Această școală de vară este o oportunitate minunată de a trăi pe pielea ta cum este o viață de student, cum sunt cursurile și cum te poți înțelege cu persoane din celălalt capăt al țării. În perioada de înscriere, ai ocazia de a alege o facultate pe care o consideri potrivită pentru tine. Vei mânca la cantină și vei dormi la cămin, vei cânta până în noapte baladele studenției, iar a doua zi vei fi pregătit de un curs interesant. 

Am participat ca elev la SummerIS, Școala de vară de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, de la Iași, ediția a IV-a iar câțiva ani mai târziu am fost coordonator la o școală de vară din București. 

Aceste experiențe nu sunt doar despre facultate și cursuri, ci despre activități multiple, petreceri și prietenii pe care ți le vei aminti mereu. Fiecare facultate va avea câte doi sau trei coordonatori care vor avea grijă de elevi, să fie siguri că toată lumea se simte bine. O școală de vară te dezvoltă la nivel intelectual, personal, dar și social, alături de persoane cu care vei găsi multe lucruri în comun. 

Taxa de participare diferă în funcție de universitate, bani în care intră cazare, mâncare, produse pentru activități pentru 10 sau 14 zile. 

În afară de SummerIS de la Iași, amintim  Summer University București și Junior Summer University, de la Universitatea Babeș-Bolyai, la Cluj. 

Scopul acestor tabere este de a fi suport și sprijin în orientarea profesională, astfel încât facultatea aleasă să fie cea potrivită inimii și abilităților fiecăruia, urmată de un job în domeniu.

 

1. Ce activitate/întamplare ți-a placut cel mai mult din cele două școli de vară?

E destul de dificil să aleg, pentru că în una dintre școlile de vară am fost participant, iar în cealaltă organizator. Pot spune sincer faptul că este mult mai palpitant să fii participant, nu știi ce ți s-a pregătit, iar totul este o surpriză placută. Una dintre amintirile reprezentative a fost spre sfârșitul taberei, după o activitate ce a durat aproximativ 2 ore (este secret, sper să o aflați pe pielea voastră, dragi elevi). Ne-am adunat toți într-un cerc, aproximativ 200 de persoane, elevi și studenți (coordonatorii) și am recitat un jurământ. În acest jurământ ne-am promis că nu vom uita experiența SummerIS, că vom fi mai buni și că vom pune în practică ce am învățat în tabără. A fost un moment de liniște, dar și de zgomot pe care fiecare participant l-a păstrat in suflet.

2. Cum te-a ajutat experiența să alegi o specializare pentru facultate?

Mereu am fost axată pe partea umană, literatură, limbi străine, iar singura facultate care m-a atras la Iași a fost Facultatea de Litere. Sincer, nu am simțit că era pentru mine, așa că am tăiat-o de pe lista mea de opțiuni, însă, nu m-am îndepărtat de domeniu prea mult. La sfârșit de liceu am ales Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea din București.

3. Cum ai resimțit experiența ca organizator? Știai care sunt așteptările elevilor, ai reușit să le îndeplinești împreună cu echipa de proiect?

A fost destul de complicat să fii de partea cealaltă a poveștii, dar oarecum știam ce așteptări aveau elevii: să li se prezinte materiile într-un mod interactiv, să le aducem în fața lor profesori dedicați și pricepuți. Am fost coordonator al facultății de Jurnalism doi ani și am reușit, zic eu, să le arătăm ce înseamnă viața de student, cu bune și cu rele. 

4. Ce sfaturi ai pentru elevii de liceu din orașele noastre?

Să fie implicați în cât mai multe activități ce le pot dezvolta personalitatea și gândirea, să facă voluntariat și să învețe din fiecare experiență câte ceva. Îmi doresc ca liceenilor să nu le fie teamă și să aplice la cât mai multe oportunități. Îmi doresc ca părinții liceenilor să îi susțină și să îi îndrume spre astfel de activități, care le vor aduce numai beneficii (și copiilor și părinților).

 

About Post Author

Împărtășește dragostea

Leave a Reply

Like our facebook page to receive future updates.


%d