Gazele naturale – o gură de oxigen pentru viitorul orașului Târgu Bujor

În raportul Absolute Zero scris de UK FIRES (un consorțiu de cercetare finanțat de Guvernul Marii Britanii) se confirmă faptul că se lucrează la o renaștere industrială. Generarea și folosirea resurselor vor fi compatibile cu o politică neutră, nepoluantă a industriei. Ținta lor este de a stopa folosirea gazului în următorii 30 de ani. Ce se întâmplă la noi?

De ce? Cum? Când? Cine?

Accesul la energie și resurse este fundamentul progresului, căci bunăstarea oamenilor  se poate realiza numai prin a oferi accesul la o varietate de resurse și servicii, creându-se oportunitatea unui trai civilizat. În plus, radiografiază nivelul de trai și de dezvoltare a unei țări, a unei localități și al unui individ. Nu același lucru se poate spune despre orășelul nostru. Lipsa condițiilor decente de trăi a dus la o depopulare masivă a localității, puțini construiesc case sau cumpără apartamente. Economia a stagnat, iar populația îmbătrânește rapid.

Toate acestea au dus la dezinteresul investitorilor de a cheltui banii într-un loc în care lipsa infrastructurii afectează șansa de incluziune socială a celor care trăiesc în astfel de condiții. În localitate au apărut deja centrale electrice de apartament, iar numărul lor va crește cel mai probabil în lipsa unei alternative. Acest lucru va duce la suprasolicitarea infrastructurii electrice.

Mai grav este însă că, majoritatea locuințelor sunt încă încălzite cu lemne de foc, iar ca rezultat, la orice oră din zi și din noapte, iarna, respirăm mai mult “fum” decât oxigen.

Soluția ar fi utilizarea surselor de energie alternativă sau înlocuirea lemnelor cu gazele.

La Șendreni, o localitate cu o populație de aproximativ 3.000 de locuitori, s-a reușit semnarea contractul de distribuție a gazelor naturale cu Distrigaz-Sud. În Târgu Bujor însă, se tot invocă faptul că locuitorii nu ar fi de acord pentru a se trage gaze, dar nu a circulat niciun sondaj în ultimii ani pe aceasta temă. Populația nu mai are încredere sau speranță.

Cum putem să aducem tinerii acasă și să creăm locuri de muncă dacă progresul stă într-o țeava de gaz de mult dezbătută?

Cu gânduri bune și speranță,

Prof. Popa Frosica

About Post Author

Împărtășește dragostea

Leave a Reply

Like our facebook page to receive future updates.


%d