Tu ce vrei să te faci când vei fi mare? Consilierea profesională ca materie școlară
4 years ago Ionut Procop Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?Consilierea profesională ca materie școlară
Consilierea profesională ca materie școlară

Tu ce vrei să te faci când vei fi mare? De la ce vârstă suntem întrebați? De la 4 ani? De la 6? Tot de atunci începem și noi să visăm, să ne întrebăm cum vom fi noi când vom fi mari și mai ales ce meserie vom avea…Visăm cu ochii deschiși și devenim de la medici la cosmonauți, de la piloți de curse la profesori. În mintea noastră avem aripi, zburăm, inventăm leacul pentru tinerețe veșnică, credem că reușim orice și țopăim cu zâmbetul pe buze ori de câte ori suntem întrebați despre viitorul nostru de adult. Apoi, începem școala.
Dascălii ne mângâie creștetul și ne îndrumă penița, cuvintele prind forme și sens iar părinții ne sprijină pas cu pas pasiunile și visurile. Apoi, mai creștem puțin. Profesorii urmează o programă școlară și rar se abat de la ea, insistă cu încă un exercițiu în plus la fiecare temă iar părinții ne întreabă doar cum a fost la școală și ce notă am luat azi.
Timpul trece, suntem elevi de liceu și viitori absolvenți. Lumea ne întreabă acum ce facultate vrem să urmăm. Se aprinde o scânteie în timp ce dăm din umeri și refuzăm să dăm un răspuns. Scânteia te face să te întrebi ce îți place să faci și cum poți să câștigi bani pe viitor din asta. Visul de a cânta pe o scenă în fața a mii de oameni sau de a construi mașina viitorului este spulberat rapid de sugestia părinților de a “da la o facultate normală”. Te întrebi ce înseamnă asta și nu înțelegi de ce nu te încurajează așa cum o făceau când erai mic. Nu înțelegi și nu te ajută prea mult nici când părinții zic că te iubesc și au încredere că vei lua cea mai bună decizie, în concluzie, poți să faci ce vrei. Dar te simți confuz. Pentru că nu știi ce vrei. Și pentru că în jurul tău nu te ajută nimeni să te descoperi. Prietenii tăi sunt în aceeași situație, profesorii încearcă dar resursele de timp sunt puține, iar părinții sunt prea preocupați să găsească resursele financiare pentru studii. Se pare că toată lumea te sprijină.
Dar tu ești pe cont propriu. Îți aduni gândurile, meditezi, faci introspecție, citești, faci research pe toate canalele de comunicare și la început de vară iei o decizie. Sau te lași dus de val, simți soarele în piept și ai încredere că va fi bine, oricum nu-ți pasă dacă vei avea sau nu o diplomă, tu oricum vei cânta pe scena cea mare.
Decizia această costă însă mult timp. Ani pe care nu îi mai recuperăm. Poate nu doar 4 sau 5 ani cât durează cursurile ci 7 sau 10, timp în care trăim un job pentru care nu suntem calificați. Pentru că nu ne-am găsit locul.
Conform studiului din 2016 al Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior 80% din absolvenții de facultăți din România profesează în alte domenii decât cele pentru care s-au pregătit. Rezultatul este și mai trist întrucât în 2013 procentul era același. Rezultatele sunt consecințele unui sistem de învățământ birocratic, orientat către informație și nu către individ. Consilierii de carieră și psihologii lipsesc mult din învățământul românesc. Rolul acestora este de a pune accent pe dezvoltarea timpurie a aptitudinilor adolescenților în direcția amplificării calităților native, astfel încât, la terminarea liceului, alegerea căii de urmat în viața de adult să vină firesc și natural.
Lucrurile însă se schimbă iar sprijinul generației de astăzi vine chiar de la generația care tocmai a absolvit. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) dezvoltată alături de Consiliul Național al Elevilor a inițiat un program care aduce peste 1000 de elevi în universitățile din România, cadru în care aceștia participă la toate activitățile tipice vieții studențești: cursuri, laboratoare, examene, activități de educație nonformală și activități sociale. În urma unei astfel de experiențe, elevii devin mult mai informați în ceea ce privește facultatea și specializarea pe care doresc să o urmeze. Școlile de vară devin din ce în ce mai interesante iar elevii mai deschiși pentru astfel de experiențe.
Universitățile de Vară pentru Elevi, organizate sub sloganul „Noi învățăm în România”, reprezintă cel mai amplu program național de promovare a unei alegeri informate și corecte a studiilor universitare de către elevii din România.
Unul dintre aceste programe se desfășoară la Iași, la cea mai veche Universitate din România. SummerIS este anul aceasta la a VIII-a ediție și promite un program academic de 10 zile, timp în care elevii vor experimenta viața de student la Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Se vor îndrăgosti de un oraș boem și vor participa la cursuri în săli moderne, dar cu tradiție. Și, cel mai important, vor pleca acasă cu mai multe cunoștințe despre ei și cu bucuria unei decizii pentru studiile care vor urma!
Despre SummerIs și alte școli de vară vom reveni în numărul următor.
Nota bene
Dezorientarea elevilor de clasa a 12-a contrastează cu numărul mare de elevi care știu ce vor și care aleg să plece din țară. Conform articolului din 09.06.2019 Digi 24, 35.000 de elevi aleg să studieze în străinătate.
“Potrivit unui studiu realizat de Integraledu, în fiecare an circa 6.000 de studenţi români sunt admişi la universităţi de peste hotare. Anual, numărul studenţilor români care pleacă la studii în străinătate creşte cu 20%, iar cel al elevilor care vor să urmeze licee peste graniţă, cu 15%, în fiecare an”. Cf. Ziarul Financiar- 01.07.2018
In același timp, “Alianţa Naţională a Studenţilor din România″ dezvăluie faptul că 1 din 3 studenți renunță la studii. Analiza celor 25 de universităţi de stat, din cele 49 arată o medie de abandon de 36%. Cifra ne situează printre ţările codașe din Uniune la capitolul educaţie.
Va urma…
Articol adus vouă de Corina Carp.
