Sfatul medicului pentru sezonul rece

Schimbările sezoniere ne influențează semnificativ starea de sănătate, fie că suntem sănătoși, fie că suferim de o afecțiune cronică. Astfel, sezonul rece, caracterizat prin temperaturi scăzute, umiditate atmosferica ridicată, curenți de aer puternici, presiune atmosferică crescută, determină modificări metabolice adaptative la nivelul organismelor vii.

Ne putem aștepta la infecții respiratorii frecvente, agravarea afecțiunilor cardiovasculare, (Cardiopatie ischemica, Hipertensiune arterială, Arteriopatie periferică obliterantă), afecțiunilor reumatismale cu exacerbarea durerilor articulare, afecțiunilor bronhopulmonare (Astm bronșic, Bronhopneumopatie obstructiv cronică). 

Ceața poate favoriza răspândirea germenilor care dau infecții respiratorii. Circumstanțial ne așteptăm la creșterea numărului de traumatisme și fracturi produse prin cădere datorită alunecării pe gheață precum și a leziunilor specifice produse de îngheț (degerături).

În același timp, circulația pe drumurile publice este îngreunată, astfel că accesul la serviciile medicale este mai dificil: ambulanțele ajung cu întârziere, medicii de familie pot lipsi de la cabinet, pacienții se deplasează mai greu.

Iarna va rămâne pentru toți un anotimp feeric și plăcut dacă fiecare dintre noi ne luăm minimum de măsuri preventive. De aceea, eu recomand:

  • să purtăm îmbrăcăminte corespunzătoare, călduroasă, dar în concordanță cu temperaturile ambientale, protejarea extremităților folosind mănuși, ciorapi groși, încălțăminte de iarnă lejeră, fără talpă alunecoasă;
  • să evităm expunerea prelungită la temperaturi extreme, vânt puternic;
  • să consumăm lichide calde, să evităm alcoolul;
  • să evităm deplasările pe distanțe lungi când se prognozează înrăutățirea vremii;
  • mamele cu copii mici să nu îi expună pe aceștia la ceață sau vânt puternic;
  • femeile însărcinate care se apropie de termen ar trebui să se interneze în maternitate când apar avertizări meteo de ger, viscol sau ninsori;
  • să evităm solicitarea ambulanțelor pentru afecțiuni minore care ar putea fi rezolvate la cabinetul medicului de familie sau pentru afecțiuni care pot fi temporizate.

 

Dr. Codrescu Ionuț

About Post Author

Împărtășește dragostea

Leave a Reply

Like our facebook page to receive future updates.


%d