Activități Școlare – Tg. Bujor Iubirea de neam și țară

Iubirea de neam și țară,

tradițiile și obiceiurile strămoșești transmise prin cântec

Îndemnul lui C. Noica”În cultură nimic nu trebuie pierdut,totul trebuie transmis și reînnoit” este de bun augur mai ales că acum tehnica a luat o amploare deosebită,majoritatea tinerilor accesează rețelele de internet nemaifiind implicați în cunoașterea adevăratelor comori ale poporului nostru. Tradițiile  și obiceiurile noastre populare rămân tezaurul nostru cel mai de preț și trebuie să facem tot ce se poate pentru ca ele să se păstreze vii în mintea copiilor și oamenilor.

    Moto:”…..datinile,proverbele,muzica și poezia sunt arhivele popoarelor,iar cu ele se poate constitui trecutul lor îndepărtat. Căci nu rămâne bucurie mai de preț ca averea de cuget și simțire inclusă și păstrată cu sfântă grijă de-a lungul vremurilor în adâncul sufletului românesc,al moșilor și strămoșilor noștri….” Al. Vlahuță.

    În cadrul liceului Tehnologic ” E. Grigorescu” am organizat împreună cu conducerea școlii un grup vocal format din elevi din mai multe clase: a- IX- a,    a- X- a A, a –XI- a A. În total 18 elevi. Ei nu au fost obligați să participe,mai ales,că după programul școlar,pleacă spre casele lor cu microbuzul școlii.

   Scopul acestui grup este de a reactualiza tradițiile și obiceiurile noastre,specifice zonei și nu numai.

   Am participat la multe activități școlare și extrașcolare cuprinzând: cântece patriotice,folclorice,colinde etc.

    La” Festivalul de datini și colinde” de la Târgoviște nu am obținut premii,spre marea noastră dezamăgire,deoarece nu s-a ținut cont de nici o regulă impusă de organizatori(nr. de participanți,costume populare,colindele prezentate,etc.)

     Județul nostru este foarte puțin reprezentat privind tradițiile,datinile și obiceiurile.

   Nici la nivel local nu se promovează activități care să impulsioneze toate generațiile.

   Sunt persoane care nu știu multe lucruri despre trecutul nostru(patriotic,tradiție ,obiceiuri,etc.),dar nu sunt solicitate.

    La nivel de localitate sunt opt  costume populare(băieți și fete) de care se trage în toate părțile(Casa de cultură,liceu,împrumutate în afara localității etc.),un adevărat balamuc.

    Mă doare sufletul când văd aceste lucruri,dar mă bucur că elevii sunt dornici să participe la diverse activități și sunt foarte buni.

   Ceea  ce am remarcat este faptul,că toată lumea le solicită atunci când are nevoie,dar nimeni nu le ajută.

    Așadar,vom continua să activăm atâta timp cât vom fi sprijiniți moral,și chiar material,de cei cu care relaționăm,pentru că activitățile noastre promovează și vor promova patriotismul,dragostea de neam,folclorul,tradițiile,sentimentul de bunătate,caritate,toleranță,respect,demnitate,dezvoltarea personalității și a identității naționale.

Prof. F. Popa

Liceul Tehnologic ”E. Grigorescu” Tg. Bujor,Jud. Galați.

About Post Author

Împărtășește dragostea

Leave a Reply

Like our facebook page to receive future updates.


%d